Gemeente wettelijk verplicht meeste afval gescheiden in te zamelen

Afval wordt steeds vaker gezien als grondstof. Deze uitspraak is kenmerkend voor de beweging die in gang is gezet en die moet leiden tot een meer circulaire economie. Van belang hiervoor is dat duurzaam wordt omgegaan met natuurlijke bronnen en zuinig met grondstoffen. Dat voorwerpen langer en meerdere keren worden gebruikt en dat reststromen optimaal worden verwerkt. De kern van deze kijk op afval is slimmer, efficiënter en zorgvuldiger omgaan met grondstoffen en streven naar zoveel mogelijk sluiten van grondstofketens. Verbetering van de afvalscheiding en recycling en terugdringing van de hoeveelheid te verbranden afvalstoffen ziet de VNG in de verordening als belangrijke operationele doelen binnen het Programma Van Afval Naar Grondstof.

Wettelijke plicht

Sinds 1 juli 2020 is het Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen (GIHA) van kracht. Gemeenten zijn nu wettelijk verplicht om gft, papier, metaal, kunststof, glas en elektronische apparatuur gescheiden in te zamelen. Voor textiel en gevaarlijke afvalstoffen gaat deze verplichting pas januari 2025 in. Het Besluit GIHA bevat overigens wel de mogelijkheid om in bepaalde gevallen af te wijken van gescheiden inzameling. Als dit van toepassing is, dan moet dit in de Afvalstoffenverordening zijn opgenomen.

Ja-ja-sticker

Daarnaast speelden (al langere tijd) beleidsmatige wensen om in het model te voorzien in regelgeving voor een ja-ja-sticker bij ongeadresseerd drukwerk en is aandacht gevraagd voor de wettelijke plicht om bij verordening regels te stellen over de aangifte, het bewaren en inzamelen van dode gezelschapsdieren. Al deze ontwikkelingen vormden volgens de VNG voldoende aanleiding om de Model Afvalstoffenverordening te actualiseren. De herziene modelverordening bevat ook bepalingen over implementatie van de Omgevingswet. De VNG adviseert inspraak te organiseren bij deze nieuwe verordening en wijst op de ‘was-wordt-tabel wijziging’ die bij een raadsvoordracht dan gebruikt kan worden.