Wethouder Daan Markwat was niet blij met de uitzending van De vuilnisman over de staalslakken. "Bepaalde zaken worden niet op een correcte manier weergegeven" (Foto: Wim van Vossen).
Wethouder Daan Markwat was niet blij met de uitzending van De vuilnisman over de staalslakken. "Bepaalde zaken worden niet op een correcte manier weergegeven" (Foto: Wim van Vossen).

Wethouder Daan Markwat: "Staalslakken hebben hoge prioriteit"

Al ruim voor de plaatsing, halverwege 2019, hoorde de wethouder van de komst van de staalslakken. "Voorafgaand is er door de DCMR ingeschat dat de toepassing op het eiland conform wet- en regelgeving zou plaatsvinden. Dat is ook gebeurd, en dat is voor mij het belangrijkste. Voor het gebruik van staalslakken hoeft vooraf geen goedkeuring of toestemming te worden gegeven. Dat is op landelijk niveau bepaald. Waarom zouden wij als Goeree-Overflakkee dan moeten vinden dat toepassing niet kan?"

Correcte wijze

Bovendien verwijst de wethouder naar het feit dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van staalslakken. "Onder veel wegen en funderingen in Nederland liggen staalslakken. Als gemeente hebben we daar niets op tegen, mits goed gebruikt en op de juiste manier toegepast. Op het moment dat de staalslakken verkeerd worden toegepast, kan er uitloging plaatsvinden, en dan moet er gehandhaafd worden. Dat hebben we reeds gedaan, en zal indien nodig weer gebeuren. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat de ondernemer zelf ook wil dat het allemaal op een correcte wijze gebeurt. Op de momenten dat het misging, heeft hij zijn volledige medewerking verleend."

"In Hellevoetsluis, waar het materiaal vandaan komt, zijn de staalslakken niet goed toegepast. Dat zorgde onder andere voor grote stofwolken. Kijk, als wij verwacht hadden dat alles automatisch goed zou gaan, hadden we er ook niet zo bovenop gezeten. Dus hebben we de toepassing goed gevolgd. En dat is keurig volgens de regels verlopen." Op de vraag in hoeverre de staalslakken bij Oude-Tonge momenteel een gevaar vormen voor het milieu of volksgezondheid, antwoordt de wethouder: "Helemaal niet, bij correcte toepassing volgens de voorwaarden. Natuurlijk hadden we liever gehad dat de vergunning voor de bioboardfabriek reeds was afgegeven (de gemeenteraad bespreekt volgende week donderdag 8 april de verklaring van geen bezwaar, red.), zodat we het hele dossier al eerder hadden kunnen afsluiten."

Reuring

Uit navraag bij het Waterschap Hollandse Delta bleek dat er vier 'lozingen' zijn geweest, wat wil zeggen dat het vervuilde water in contact kwam met het oppervlaktewater. Blijkbaar gaat er dan ondanks de maatregelen toch soms iets mis. "De definitieve afdekking had normaal gesproken al veel eerder plaatsgevonden. In deze tussentijd kunnen er schades ontstaan door weersinvloeden of werkzaamheden. Daar heb je nu eenmaal mee te maken, en daarom is het belangrijk om regelmatig te controleren en dan actie te ondernemen."

De DCMR gaf aan dat er eind vorig jaar geconstateerd werd dat de folie op een aantal plekken was gescheurd, en in januari werd de eigenaar meegedeeld dat er weer een last onder dwangsom aan zat te komen. Hoe zit dat precies? "Dit heeft hoge prioriteit bij ons. We vinden het belangrijk dat de regels worden nageleefd, zeker ook door de reuring die dit dossier heeft opgeleverd. Het is belangrijk dat er - niet in de minste plaats in de media - ook specialisten aan het woord worden gelaten die de zaak in perspectief kunnen plaatsen. De staalslakken bij Oude-Tonge hebben namelijk bij juiste toepassing volgens de voorwaarden géén negatieve consequenties voor de volksgezondheid."

Hoge prioriteit

"Mensen met verstand van zaken kunnen onnodige ongerustheid voorkomen. Waarbij ik natuurlijk de negatieve gevolgen van onjuiste toepassing van de staalslakken niet wil bagatelliseren. Basisch water heeft zeker een schadelijk effect op het milieu. Maar we moeten wel het juiste beeld laten zien. Ik hoop dat bijvoorbeeld dit interview daaraan bijdraagt. De staalslakken hebben een hoge prioriteit bij de gemeente. Momenteel vindt er aanvullend onderzoek plaats naar de gevolgen van kwelvorming. Dat is echt iets wat we als overheidsinstanties, de gemeente samen met WSHD en DCMR, doen. Regelmatig zijn er controles op locatie, die standaard met de gemeente gedeeld worden."

De locaties waar de staalslakken in Oude-Tonge liggen.