René Huisman (Foto: RAD).
René Huisman (Foto: RAD).

Nog veel vraagtekens bij inzamelen PMD-afval: RAD-directeur René Huisman: "Bij harde wind zakken aan elkaar binden of in luwte leggen"

Positief is in elk geval dat de zakken waar PMD-afval in gegooid kan worden, gratis af te halen zijn bij de supermarkten op het eiland. Het officiële startsein hiervoor werd door Huisman en wethouder Daan Markwat afgelopen dinsdag gegeven in Dirksland. Een dag later (woensdag) waren bij sommige supermarkten de rollen met PMD-zakken al op. Een fenomeen dat de RAD-directeur overigens wel herkent. "We hebben de ervaring dat in de beginfase de zakken inderdaad erg hard gaan, maar dat al snel gewenning optreedt. Na de beginfase zal het aanvullen van de rollen in een vast schema worden meegenomen. Met supermarkten is afgesproken dat, zodra een kritische voorraad wordt bereikt, de RAD een seintje krijgt, zodat we de voorraad kunnen aanvullen. Daarnaast wordt bijgehouden hoeveel dozen een supermarkt krijgt aangeleverd."
De gemeente en RAD krijgen echter lang niet van iedereen de handen op elkaar voor de manier waarop het PMD-afval wordt ingezameld. Er zijn dan ook een aantal kritische noten te kraken over de manier van PMD inzamelen. Bijvoorbeeld het feit dat de zakken maar 1 keer per twee weken worden opgehaald. De meeste huishoudens produceren meerdere zakken PMD-afval per week. Volgens Huisman is dat de afspraak die met de gemeente is gemaakt in het Grondstoffenbeleidsplan. "Daarin is gekozen voor een tweewekelijkse inzameling, in combinatie met de PMD-verzamelcontainers. Deze vorm van inzameling zal in de loop van 2021 of begin 2022 worden geëvalueerd."

Aan de straat

Een ander probleem is dat de zakken op de inzameldag voor 8.00 uur los aan de straat moeten worden gezet 'op de gebruikelijke aanbiedplaatsen voor containers'. Volgens Huisman voorkom je daarmee dat zakken over straat gaan zwerven of worden opengehaald door ongedierte. "Het advies is om de zakken altijd goed dicht te binden en deze niet de avond ervoor al buiten te hangen, maar in de ochtend voor 8.00 uur. Het advies is om de zakken niet ergens aan vast te binden, omdat dit de inzameling bemoeilijkt. Ergens met de lus overheen hangen is uiteraard ook een mogelijkheid." Alleen lege verpakkingen van plastic, metaal en drinkpakken mogen in de PMD-zak. Huisman: "Deze verpakkingen hoeven niet schoongespoeld te worden, als ze maar leeg zijn. Mensen kunnen er zelf voor kiezen om het afval al dan niet schoon te maken. Doppen en deksels mogen op de verpakkingen blijven zitten, dat scheelt ook tegen geuroverlast."
Op verschillende locaties komen kroonringen waar de zakken aan gehangen kunnen worden, bijvoorbeeld aan lantaarnpalen. "We hangen in eerste instantie vooral bij hoogbouwlocaties de kroonringen en op de overige strategische plekken waar het gelijk mogelijk is en de ringen geen belemmering vormen voor de verkeersveiligheid en omwonenden", licht de RAD-directeur toe. "Dat is niet gelijk vanaf 1 april, maar we verwachten dat op termijn in elke kern op strategische plekken de ringen kunnen worden opgehangen. Vervolgens kijken we aan de hand van de ervaringen en vragen van bewoners en de RAD naar eventueel meer geschikte locaties."

Wind

Dan is er nog het 'probleem' van de wind. De kans bestaat dan dat afvalzakken door de straat worden geblazen als er veel wind staat, omdat PMD-afval nu eenmaal niet zwaar is. En op Goeree-Overflakkee waait het eigenlijk altijd. Huisman: "Gelukkig stormt het niet iedere dag, maar wij zijn ons ervan bewust dat het aan de kust meer waait dan gemiddeld. Het advies blijft om de zakken niet ergens aan vast te binden, omdat dit de inzameling bemoeilijkt. Bij harde wind kan men de zakken ook aan elkaar vastbinden of in de luwte leggen. Deze windgevoelige locaties hebben dan ook onze prioriteit voor het ophangen van kroonringen."
In korte tijd moet best veel veranderen op het gebied van afvalinzameling. Gaat dat niet te snel allemaal? Huisman: "Het in relatief korte tijd implementeren van én nieuw afvalbeleid én een nieuw inzamelsysteem én tegelijkertijd starten als nieuwe inzamelaar in een gemeente, is een hele uitdaging. Als inzamelaar krijg je er immers in één keer 50.000 klanten bij." Toch acht hij deze stap noodzakelijk. "Uit een vergelijking met de Hoeksche Waard, blijkt dat op Goeree-Overflakkee veel meer restafval wordt aangeboden. Het verschil met de Hoeksche Waard loopt op tot meer dan 5 miljoen kilo per jaar. Dit vraagt om actie. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook vanwege de hoeveelheid grondstoffen die nu ongescheiden in de verbrandingsoven belanden. Denk hierbij niet alleen aan PMD-verpakkingsafval, maar ook aan GFT, textiel, glas en papier wat nu nog in grote hoeveelheden wordt verbrand."

Op schema

2021 is volgens de baas van de RAD een proefperiode voor de inwoners om te ervaren hoeveel waardevolle grondstoffen nog in de restafvalbak verdwijnen. Bovendien ligt de implementatie van het nieuwe systeem volgens hem op schema. "Ondanks de effecten van de huidige pandemie, is het gelukt om al in mei of juni de gebruikers van een zogenaamde minicontainer, een nieuwe container met een chip, te gaan voorzien. Na de zomer worden de ondergrondse containers aangepast of vervangen. Ook de toegang tot de milieustraat is vanaf mei gereguleerd. Alle bewoners die afvalstoffenheffing betalen, beschikken daarmee over een manier om zich van hun afval te ontdoen."
Het is uiteindelijk de bedoeling dat het PMD-afval in een minicontainer verdwijnt, die een keer per twee weken wordt geleegd, zo blijkt uit het Grondstoffenbeleidsplan van de gemeente. Huisman spreekt van een "gefaseerde invoering, met daartussen een evaluatiemoment. Op dit moment kunnen wij daarom nog geen termijn aangeven."