Gemeenteraad buigt zich over Visie Warmtetransitie

Het Rijk vraagt een document waarin de gemeente aangeeft welke wijk wanneer en op welke wijze van het aardgas afgaat. Het college biedt de raad - aan de hand van zes thema’s - ter bespreking de visie van Goeree-Overflakkee aan. Dit vanuit de basis van het scheppen van een maatschappelijk draagvlak. Ingezet wordt op samenwerking. Vanaf het begin zullen bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden betrokken worden bij het maken van de plannen en de uitvoering van de energieprojecten op het eiland.
Bij de keuze voor de meest geschikte techniek zet de gemeente in op het verlagen van de energievraag. Op hernieuwbare energieopwekking en op de inrichting dat het gebruik van fossiele brandstoffen alleen nog past in een overgangsfase. De overstap van aardgas naar duurzame warmtebronnen en de voorbereiding vergt financiële offers. Een belangrijke factor voor het draagvlak is de betaalbaarheid van de warmtetransitie. De gemeente kiest zorgvuldig waar begonnen kan worden met het proces en voor systemen met een goede businesscase voor de inwoners.

Door Jaap Ruizeveld

Kennis ontwikkelen

Bij dit alles worden de landelijke ontwikkelingen en richtlijnen op de voet gevolgd wat betreft de energietransitie, CO2-reductie en financieringsmogelijkheden. Gestreefd zal worden naar een planbare en uitvoerbare energietransitie, die rekening houdt met de beschikbare arbeidscapaciteit. Hierbij zet de gemeente zich in om kennis en kunde op het eiland te ontwikkelen, vast te houden en waar mogelijk ook te delen met andere gemeenten in Nederland. De gemeenteraad zal nauw bij het proces worden betrokken, om op basis van een afwegingskader keuzes te kunnen maken.
Met deze visie zet de gemeente een duidelijke lijn uit voor de verdere ontwikkeling van het warmtebeleid binnen de gemeente. De visie is de eerste stap naar beantwoording van de door het Rijk gestelde vraag om een Transitievisie Warmte en zal opgevolgd worden door een Plan van Aanpak voor de warmtetransitie en uiteindelijk een uitvoeringsplan voor elke kern en buurtschap. Met deze visie erkent de gemeente dat de warmtetransitie niet alleen een technisch/economische opgave is, maar ook een sociaal/maatschappelijke opgave. Het voorstel is getoetst aan strategische kernthema’s van de Eilandvisie, met als doelstelling het terugbrengen van de CO2-uitstoot.

Plannen maken

Over welke oplossing waar en wanneer wordt toegepast, moet de gemeente eerst samen met lokale partijen plannen maken. De coronamaatregelen van de afgelopen maanden hebben vooral een zware beperking opgelegd ten aanzien van samenwerkingsprocessen met inwoners. Door te kiezen voor deze visie en vervolgens de stap naar concrete plannen in samenspraak met de samenleving worden, zo stelt het college, de inwoners in bescherming genomen tegen plannen waar ze geen inspraak in gehad hebben en zet onze gemeente in op een breed draagvlak onder alle betrokkenen.
De visie wordt uitgewerkt in een Plan van Aanpak voor de komende vijf jaar (naar 2025) en start in de kernen Stad aan ’t Haringvliet, Ooltgensplaat, Oude-Tonge, Sommelsdijk en Stellendam. Met de nu aangeboden visie geeft de gemeente invulling aan het eerste deel van de wettelijke verplichting. Na vaststelling van het Plan van Aanpak kan de jaarplanning beter worden aangeduid, startend met de Kern Uitvoeringsplannen (KUP) voor Ooltgensplaat, Oude-Tonge, Stad aan ’t Haringvliet, Stellendam en Sommelsdijk.