Koninklijke Fanfare Apollo op een archieffoto. De fanfare levert een bijdrage aan de afsluiting van het Erfgoedproject Goedereede-Havenhoofd.
Koninklijke Fanfare Apollo op een archieffoto. De fanfare levert een bijdrage aan de afsluiting van het Erfgoedproject Goedereede-Havenhoofd. Foto:

Ook Koninklijke Fanfare Apollo kan inkomsten oud papier niet missen

Bestuur en leden van muziekvereniging Amicita in Dirksland hadden voorafgaand aan de raad van 4 maart al een brandbrief aan college en raad gestuurd en gewezen op de ernstige financiƫle gevolgen als de extra gelden zouden worden afgebouwd en vervolgens komen te vervallen. Inmiddels is een tweede signaal bij de gemeente binnengekomen. Het gaat nu om een schrijven van Stichting Oud Papier Apollo en de Koninklijke Fanfare Apollo in Goedereede. Bestuur en vrijwilligers van de stichting en de Koninklijke Fanfare vinden dat niet voldoende is aangetoond dat het ophalen van oud papier in de gemeente Goeree-Overflakkee niet meer in samenwerking tussen professionals en vrijwilligers kan plaatsvinden.

Niet overleven

In het geval van de vereniging vindt men dat, als het collegevoorstel wordt overgenomen, er een betere financiƫle vergoeding op basis van de 40 jaar (34 jaar voor Apollo) zou moeten worden geboden dan nu is aangegeven. Voor Apollo dreigt een ernstig financieel probleem en het is hoogst aannemelijk dat de Fanfare Apollo, die sinds 1886 aan de stad Goedereede is verbonden, dit niet kan overleven. Momenteel wordt het gehele bedrag dat via inzet van onze vrijwilligers wordt ontvangen, gebruikt om de begroting sluitend te kunnen krijgen, geven briefschrijvers aan.

Onderbouwing

De informatieve brief van het college en het daarop volgende debat over het afbouwen van de speciale subsidieregeling voor het inzamelen van oud papier en karton was - zoals gemeld - in de raadsvergadering van 4 maart 2021 voor de fracties, CDA, EVV, PvdA en ChristenUnie, aanleiding een motie in te dienen. Gevraagd werd te onderzoeken of scholen, kerken en verenigingen met hun vrijwilligers een bijdrage zouden kunnen blijven leveren aan het inzamelen van grondstoffen en restafval. De motie kreeg ook de steun van twee leden van de SGP-fractie, maar niettemin staakten de stemmen. Dat betekent dat het onderwerp nog een keer op een raadsagenda (eerstvolgende vergadering is 8 april) terugkomt. In de toelichting bij de motie werd concreet gevraagd te zoeken naar andere vormen van participatie in het inzamelproces en kijken of de extra inkomens die scholen, kerken en verenigingen ontvangen, door met vrijwilligers te assisteren bij het ophalen van oud papier en karton, gecontinueerd kan worden.

Reacties

Het college gaf ter onderbouwing van haar standpunt aan dat afvalinzamelaar Renewi in april stopt met de huidige vorm van inzamelen en dat de RAD dan de daadwerkelijke afvalinzameling gaat uitvoeren. Deze dienst acht, mede om Arbo-technische redenen, het niet wenselijk de inzameling van oud papier en karton met vrijwilligers voort te zetten. Omdat tot de Covid-19 tijd vrijwilligers van verenigingen, kerken, scholen en organisaties bij het maandelijks inzamelen waren betrokken en deze daarvoor via een subsidieregeling vergoeding kregen, stelde het college voor dit via een afbouw-scenario te gaan stopzetten. Ter compensatie van het wegvallen van inkomsten voor de deelnemers, gaf het college in de raadsbrief aan te denken aan een afbouwregeling verdeeld over 4 jaar. Portefeuillehouder Markwat stelde in de raad van 4 maart dat de raadsmotie gelet op de nieuwe RAD-contracten niet uitvoerbaar is en kijkend naar het grondstoffenbeleidsplan ook niet zou zijn toegestaan. Vanuit diverse fracties werd echter aangedrongen om toch naar oplossingen te zoeken.