Jan Bonjer.
Jan Bonjer.

Waterschap: "Er zijn verschillende lozingen geconstateerd"

"Het waterschap werd in 2019 geconfronteerd met de toepassing van staalslakken in Oude-Tonge. Daarvoor is geen vergunning van het waterschap nodig. Uit een dergelijk pakket staalslakken mogen echter geen stoffen in het oppervlaktewater terechtkomen. Na een melding van de politie en controles van eigen handhavers, heeft het waterschap actie ondernomen om te zorgen dat het onder andere met zware metalen vervuilde water werd afgevoerd en te voorkomen dat het in de toekomst weer zou gebeuren."

Lozingen

"De staalslakken zijn op last van de gemeente vanuit Hellevoetsluis afgevoerd en doken op in Oude-Tonge. Toen we dat hoorden, heeft het waterschap de terreineigenaar er nadrukkelijk op gewezen dat de betreffende slakken op geen enkele wijze mogen ‘uitlogen’ naar oppervlaktewater en dat deze ook ver genoeg (minimaal 4 meter) van de watergang moeten worden gestort. In Oude-Tonge zijn verschillende lozingen geconstateerd vanuit het slakkenpakket. Hiervoor heeft het waterschap bij de eerste lozing proces-verbaal opgemaakt. Onder lozingen verstaan we water dat via contact met de staalslakken in het oppervlaktewater terechtkomt. In juni 2019 is de eerste lozing geconstateerd. Het bedrijf had vanwege de vele neerslag een greppel gegraven naar de sloot om water af te voeren. De tweede lozing is op 25 februari 2020 geconstateerd en toen is het geloosde water afgedamd en afgevoerd. De derde lozing is op 6 maart 2020 geweest en ook toen is het vervuilde water afgevoerd. Op basis van deze lozingen loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek, dat samen met de DCMR is uitgevoerd."

Vloeistofdicht

"Op 4 februari 2021 zijn er opnieuw stoffen in het water in de sloot langs het terrein aangetroffen, die mogelijk afkomstig zijn uit de daar gebruikte staalslakken. Dat onderzoek is nog niet afgerond. Naar aanleiding van deze lozingen uit het staalslakkenpakket in Oude-Tonge, heeft het waterschap een zogeheten last onder dwangsom opgelegd van 25.000 euro per overtreding. In Oude-Tonge werden bij metingen extreme pH-waarden (12 tot 13) gemeten en zijn zware metalen aangetoond in het oppervlaktewater. De overtreder heeft het afdekzeil laten repareren, het verontreinigde water af laten voeren naar een erkend verwerker en beheersmaatregelen getroffen om nieuwe lozingen te voorkomen. Er is een vloeistofdichte greppel rond het slakkenpakket aangelegd. Desondanks zijn er de afgelopen tijd dus toch verontreinigende stoffen in het oppervlaktewater terechtgekomen."

Nadenken

Dijkgraaf Jan Bonjer van Waterschap Hollandse Delta: "We vinden dit een heel onwenselijke situatie en doen er alles aan wat in onze macht ligt om te zorgen dat er geen vervuiling in de sloten rondom het terrein terechtkomt. We hebben daarvoor maar beperkte middelen en daarmee kunnen we het toepassen van staalslakken niet voorkomen. We moeten met z’n allen maar eens goed gaan nadenken of we zo met ons afval willen omgaan."