Afbeelding

Voor u gelezen: Lusjes lopen – warm pleidooi voor dagelijks ommetje

Natuurlijk kun je ver(der) van huis gaan voor een lange afstandswandeling over gemarkeerde routes en paden. Maar het kan ook anders. Dicht bij huis en zonder uitgezette route. Marinus ontdekte juist in de tijd waarin (verre) reizen geen optie zijn en we door de coronacrisis aan huis gekluisterd zijn, dat lopen in je eigen woonplaats inspiratie en voldoening geeft.
De auteur loopt elke dag een lusje vanuit zijn eigen huis. Startend bij de voordeur. Zijn dagelijkse ommetje is een lus van drieƫnhalve kilometer over twee Rotterdamse bruggen. Maar hij tekende ook kleinere lusjes, zoals een klavertjevier, vanaf de voordeur van zijn appartement.

Inspiratie

Een ommetje hoeft niet ver of spectaculair te zijn. Het kan zelfs in huis of in eigen tuin, voor wie er een heeft. Mini-ommetjes in eigen buurt, alleen of met een ander, geven inspiratie. Wie goed kijkt, ziet van alles in zijn eigen buurt. Geen dag is hetzelfde.
Onderweg ziet en beleeft Marinus van alles. Korte ontmoetingen met mens en dier geven hem inspiratie. Hij beschrijft zijn ervaringen in korte stukjes en gedichten en bewijst dat dicht bij huis lopen helemaal niet saai hoeft te zijn.
Tijdens zijn ommetjes neemt hij een klein opschrijfboekje mee om een steekwoord of gedachte op te schrijven, of hij fotografeert een voorwerp wat hem opvalt.
De belemmeringen om tot het maken van een ommetje te komen, kunnen vele zijn. Lichamelijke of geestelijke problemen en bijvoorbeeld een onveilige woonomgeving kunnen een obstakel vormen. Het (aanbieden om) samen naar buiten te gaan kan dan zomaar een wereld van verschil opleveren. "Een rondje lopen kan je uit een cirkel halen."

Lusjesdagboek

Lopen brengt je dichter bij jezelf. Het helpt je te luisteren naar je innerlijke stem. Begin eens een lusjesdagboek, tipt de schrijver. Teken (denkbeeldige) lusjes op de plattegrond van je woonplaats en trek eropuit. Schrijf of teken wat de ommetjes met je doen. Wandelen wordt zo ook een korte pelgrimage, elke dag opnieuw.
Om het dagelijkse ommetje vol te houden, is het handig om te investeren in een paar handige accessoires als een paraplu, regenjas en fijn zittende schoenen.
De dagelijkse ommetjes geven de auteur een gevoel van geluk. "Deel je geluk, deel je ervaring, schrijf of schilder, of wat dan ook. Geluk maak je niet, maar ontvang je als je ontvangen kunt."
Een warm pleidooi voor het dagelijkse ommetje!