Comgoed: "Wij wilden kiezen voor een duurzaam en circulair materiaal"

"We hebben de keuze gemaakt voor staalslakken, omdat dit een duurzaam en circulair toeslagmateriaal is, ter vervanging van zand. Het is een product dat overal in Nederland gebruikt wordt. Zo heeft Rijkswaterstaat er gebruik van gemaakt bij de Oosterschelde en wordt het gebruikt bij de aanleg van snelwegen en viaducten. De toepassing van staalslakken voldoet aan de wet." Bij Comgoed was bekend dat het materiaal gevolgen kan hebben voor de zuurgraad van het water. "Staalslakken bevatten namelijk kalk. In contact met hemel- of grondwater spoelt het kalk uit, en dat is inderdaad niet goed voor het milieu. Daarom is het ook noodzakelijk om voorzieningen te treffen die erop gericht zijn om te voorkomen dat de staalslakken in contact komen met water. Met het toepassen van de juiste voorzieningen worden problemen voorkomen."

Circulariteit

In de uitzending van 'De vuilnisman' wordt gesteld dat bedrijven veel geld kunnen verdienen als zij staalslakken afnemen. Het programma gaat uit van 7 euro per ton staalslak, bij Oude-Tonge ligt er bijna 50.000 ton. In hoeverre speelde financiële aantrekkelijkheid een rol bij het kiezen voor dit materiaal? "Daar wordt veel over geroepen, maar in de casus van de locatie Oude-Tonge is dit niet het geval. Het bedrag wat in de uitzending gesteld wordt, komt ons niet bekend voor. Het is niet duidelijk wat precies zit inbegrepen in deze bedragen, of dat inclusief of exclusief transport is, inclusief of exclusief verwerking, enzovoort. Nogmaals, wij herkennen ons niet in de gestelde bedragen. Wij wilden kiezen voor circulariteit."

"Uiteraard willen we als Comgoed de kans op milieuschade voorkomen. De toepassing van staalslakken mag niet leiden tot verontreinigd grond- en/of oppervlaktewater. Wij hebben hier ons altijd hard voor gemaakt. Comgoed heeft dan ook vanaf het begin proactief overlegd met DCMR, Waterschap Hollandse Delta en de gemeente Goeree-Overflakkee over de te nemen maatregelen, om op een verantwoorde wijze deze staalslakken toe te passen. Op basis van deze maatregelen hebben al deze instanties schriftelijk akkoord gegeven op het gebruiken van de staalslakken."

Cameraploeg

Ondanks de ingerichte voorzieningen en de geleverde inspanningen, is het toch een aantal keer misgegaan. "Door zeer intensieve regenval is het incidenteel voorgekomen dat water in contact kwam met de staalslakken en dit water de sloot kon bereiken. Op basis hiervan zijn herstellende en aanvullende maatregelen genomen. Zo worden de slakken inmiddels door meerlaagse folie afgedekt en heeft het terrein een omringende buffergreppel om een gesloten watersysteem te creëren. Bovendien zijn er op eigen initiatief peilbuizen geslagen om het grondwater te controleren en wordt met grote regelmaat het oppervlaktewater gemonitord. Op basis hiervan kan worden vastgesteld dat er geen verontreiniging plaatsvindt. Controles vinden door DCMR, waterschap en onszelf zeer regelmatig plaats", aldus Franzen.

De ondernemer geeft aan het jammer te vinden dat er zo’n ophef is ontstaan, die zich deels in de media afspeelt. "Ik vind het vervelend dat wij als boeman worden neergezet. We hebben in goed overleg met de verschillende instanties dit besluit genomen." Heeft hij reacties gehad van omwonenden toentertijd? "Nee, niet één. Niemand heeft mij gebeld. Ook richting politieke partijen hebben we aangegeven dat ze ons altijd konden bellen als er vragen waren. Maar daar is geen gebruik van gemaakt. En dan opeens staat er een raadslid met een cameraploeg op je terrein. Dat is jammer."

Tijdelijke oplossing

"Het is nog steeds de bedoeling dat onze greenboardfabriek er komt", aldus Franzen. "In deze fabriek maken we uit bermgras, tuinbouwsnippers en andere reststromen een spaanplaat, die gebruikt kan worden bij het duurzaam bouwen van woningen en meubels." Het wachten is op de benodigde vergunning. "De folie is eigenlijk een tijdelijke oplossing. We hadden al veel eerder de staalslakken van een betonlaag willen voorzien, maar de huidige stikstofproblematiek in Nederland heeft het vergunningstraject helaas ernstig vertraagd. Om die reden hebben we als Comgoed al langer te maken met de tijdelijke situatie met folie, greppels en monitoren van waterkwaliteit. Als de slakken straks volledig zijn ingepakt met beton, is de gevoelige situatie definitief achter de rug. Daar kijken we graag naar uit."