Weercolumn: Temperatuur richting 20 graden

Maart 2021 is nu nog ongeveer een halve graad te koud, als we de temperatuurbalans opmaken tot vandaag. Een beduidend zachtere periode komt er het einde van de maand, waarbij de kans op maxima tot 20 graden zelfs even aanwezig is op de Eilanden.

Uiteindelijk zal de maand dan ongeveer op normaal kunnen gaan uitkomen thermisch. De rest van de week is het nog tamelijk normaal weer voor de tijd van het jaar. Op vrijdag komt een storing door, die enige tijd regen geeft (5 millimeter), bij een tijdelijk aantrekkende zuidwestenwind. In het weekend volgt tijdelijk frisser weer (bui op zaterdag), maar de echte temperatuuropleving zouden we dan de dagen erna moeten krijgen in onze contreien. Op 30 maart zou het dan voor het eerst dit jaar 20 graden kunnen worden. De hoogste temperatuur (De Bilt) in maart dateert van 2017. Op de laatste dag van de maand werd toen bijna 22 graden opgetekend. Doorgaans wordt pas in april de kaap van 20 graden voor het eerst overschreden in ons kleine land vlak aan de voorjaarskoude Noordzee.

Dit soort oprispingen van warmte eind maart of begin april duren zelden of nooit lang. Vaak wordt die tijdelijke warmte dan snel weer gecompenseerd door een fase met voorjaarskou. Ook straks, begin april, lijkt een beduidend koudere fase er waarschijnlijk weer in te zitten. Prognoses voor wat betreft de middellange termijn geven geen extreme weersontwikkeling aan voor de Benelux. Het Europese weercentrum bijvoorbeeld, verwacht een vrij normaal temperatuursverloop tot diep in april. Ook andere weercentra zitten min of meer op deze lijn. Toch blijft een prognose geven (bijvoorbeeld tien dagen vooruit) op de middellange termijn in voorjaarsmaanden maart en april een lastig iets. Vanwege de extra grote verschillen tussen noordelijke kou en subtropische warmte, (beide luchtsoorten willen vaak naar de Benelux uitstomen), kunnen weermodellen daar vaak matig op anticiperen. Berucht zijn sommige weersverwachtingen met Pasen in het verleden. Soms werd er een keer ruim 20 graden aangekondigd een week tevoren, terwijl er uiteindelijk een flink deel van de dag regen viel bij 8 graden op die bewuste dag. Ook precies andersom is voorgekomen.