Afbeelding
Foto:

Opiniecolumn: Gat in mijn hand

Geld is toch altijd wel een dingetje geweest voor mij. Ik ben nooit echt goed geweest in sparen en ik heb ook altijd alles zelf moeten betalen. Ik ben daardoor wel heel zelfstandig geworden, maar het heeft ook de nodige stress opgeleverd. Vroeger op school kregen wij geen les in hoe je om moest gaan met geld. Helaas, want dat had ik toen wel kunnen gebruiken. Gelukkig probeerden mijn ouders mij wel wat bij te brengen over hoe ik het beste om kon gaan met geld. Om eerlijk te zijn, is dat vast geen makkelijke taak geweest voor m’n ouders, want ik heb een groot gat in m’n hand.

Nu ik ouder ben en samenwoon, gaat het een stuk beter. Ik probeer iedere maand op een rijtje te zetten welke kosten ik die maand waarschijnlijk ga maken en welk bedrag ik dus over houd. Dat bedrag mag ik vervolgens uitgeven aan ‘leuke’ dingen.

Dat er nu lessen zijn op scholen voor hoe kinderen en jongeren om moeten gaan met geld, vind ik echt supergoed. Er zouden meer van zulke lessen moeten zijn. Bijvoorbeeld hoe je belastingaangifte moet doen, want dat leer je ook nergens. Of welke risico’s er verbonden zitten aan geld lenen voor je studie etc. Ik denk dat zulk soort lessen heel handig zijn, want die helpen je zelfstandig worden. En niets is zo fijn als zelfstandig zijn ;).