Afbeelding
Foto:

Opinie: Betalen om te kunnen sparen

Deze wijze les staat anno 2021 in schril contrast met de werkelijkheid. Sparen wordt immers steeds onaantrekkelijker. Met een mooi woord heet dat een ‘negatieve spaarrente’. De realiteit: heb je flink gespaard, dan moet je geld betalen aan de bank om je zuurverdiende centjes op je spaarrekening te mogen stallen. Een voorbeeld van negatieve spaarrente in de praktijk is het moment dat je een huis koopt, zo legde de Consumentenbond onlangs uit. De bank zet het bedrag van de koopsom vaak op een derdenrekening van de notaris. Die moet vervolgens negatieve rente betalen aan de bank en zal deze rente doorbelasten aan de klant. De extra kosten bij een koopsom van 350.000 euro lopen op tot zeker 200 euro, aldus de Consumentenbond.

Mensen die niet minimaal 100.000 euro op de bank hebben staan, hoefden zich tot nu toe geen zorgen te maken. Hoefden, want uit de financiële wereld klinken inmiddels geluiden dat betalen om te sparen op korte termijn ook voor de kleinere spaarrekeningen gaat gelden. Het probleem hiervoor ligt volgens de banken bij de ECB, die de rentes kunstmatig laag houdt. “Het idee hierachter is dat consumenten en bedrijven meer geld uitgeven en dat de economie hierdoor een impuls krijgt en de inflatie aangejaagd wordt”, aldus de Rabobank in een toelichting. “Stijgende inflatie zorgt doorgaans ook voor een hogere rente. De ECB heeft laten weten dat zij voorlopig doorgaan met het opkopen van staats- en bedrijfsleningen. Hierdoor komt er dus meer geld op de financiële markt en ook dat drukt de rente.”

Het is de vraag wat de volgende stap zal zijn. Een negatieve rente op je betaalrekening? Dat betekent dat je de eerste euro’s van je maandsalaris, uitkering, AOW of pensioen mag aftikken bij de bank. Voor mensen die het goed hebben misschien niet zo’n probleem, maar wel als je iedere euro moet omdraaien om rond te kunnen komen. Door de recente geschiedenis van veel banken gaat dat niet goed vallen bij de Nederlandse bevolking. Die zal dan alleen maar wantrouwender worden. Er zijn immers maar weinig banken in Nederland waar geen ‘luchtje’ aan zit.

Er zijn nog wel alternatieven om spaargeld te laten renderen. Overstappen naar een bank die nog wel rente betaalt is een optie, maar wel een onzekere. De kans is immers aanwezig dat steeds meer banken een negatieve spaarrente zullen gaan hanteren. Beleggen is een andere mogelijkheid, maar veel mensen deinzen ervoor terug omdat dit niet heel toegankelijk is voor mensen zonder kennis van zaken. Je spaargeld laten beleggen door een expert zou in dat geval ook een optie kunnen zijn.

Deze week is de Week van het Geld. Op scholen krijgen kinderen les over geld, de waarde ervan en hoe je op een goede manier met geld omgaat. Tot voor kort was sparen een deugd die werd aangeprezen. Als de huidige trend van een negatieve spaarrente doorzet, kun je je geld binnenkort beter in een oude sok bewaren, met alle risico’s van dien. En dat is gewoon niet uit te leggen.