Afbeelding

Signaal van saamhorigheid bij ondernemers in marktbranche

Het was en is voor iedereen een turbulente fase. Voor wat de wekelijkse markten op het eiland betreft, direct al vanaf maart 2020. Eerst 7 weken plat, daarna weer uiterst beperkt startend. Om vervolgens met de lockdown weer tijdelijk in stilstand te belanden. Alles had de branche zorgvuldig voorbereid. Alle regels konden op de markt veilig worden gehanteerd en toch kwam er van hogerhand geen fiat voor de nonfood-handelaren. Het licht aan het eind van de spreekwoordelijke tunnel is nog ver uit zicht. Grote teleurstelling overheerst. Onbegrip waarom winkels wel versoepelde faciliteiten kregen en over “de markt” totaal niet gesproken wordt.

Somber

Nonfood-handelaren uit de branches (textiel, sokken, sieraden, fournituren, mode outlet, accessoires) van Vlaardingen tot Middelburg, die aan de uitnodiging van de marktcommissie Ouddorp dinsdag met hun komst gehoor gaven, waren somber gestemd. Ondanks speciale flyers en informatieborden om een bestelling nu via hun webwinkels te plaatsen, zijn er geen of nauwelijks reacties daarop ontvangen. Geen omzet. Een enkele optimistische ondernemer hoopt in mei voorzichtig nog op groen licht. Tussentijds zal er wel geen versoepeling van regels inzitten, was de reactie.

Uitnodiging

Kaashandelaar Dammers zegt: "In samenspraak vanuit de marktcommissie, hebben wij nagedacht wat we kunnen doen. Een signaal afgeven, hoe eenvoudig ook, om tot uiting te brengen dat wij met onze collega’s in de gedupeerde nonfood-sector meeleven. Daarmee willen we hen een hart onder de riem steken. Iets anders kan je niet. Vandaar deze uitnodiging, hoe pijnlijk dat ook voor onze vrienden kan aanvoelen, om naar de voor hen zo bekende en vertrouwde markt te komen. Zonder kraam en zonder handel. We willen toch een moment van verbondenheid creëren. Met een kopje koffie en hapje (verzorgd door New Harvest Inn van Edy en Yvonne Tanis) kort met elkaar te praten en een aantrekkelijk gevulde tas met marktproducten uit de foodsector te overhandigen. Van kaas, groente en fruit tot vlees, chocolade en eieren en ook met bloemen. Kleinschalig, meelevend en oprecht uit het hart."