Ethiek: Progressief liberalisme

Het is opvallend dat de sociaaldemocratische partijen (PvdA, GroenLinks en SP) sterk hebben verloren. Een deel van de gedachten van deze partijen is inmiddels terechtgekomen bij de VVD en D66. Verder is er ook aan de rechterzijde een toename te bespeuren, hoewel nog zal moeten worden bezien hoe dit allemaal uitpakt. Bovendien staat de komende regering voor een grote uitdaging. De rekening van het coronabeleid moet worden betaald (100 miljard euro), de toeslagenaffaire loopt ook in de papieren en de kwestie Groningen in verband met de aardbevingen schreeuwt ook om een oplossing. Er zal langzaamaan toch echt eens schadeloos gesteld moeten worden. Daarenboven willen sommige partijen doorgaan met de huidige immigratieagenda en de EU vraagt ook steeds meer geld. Daar komt dan ook het hele dure klimaatbeleid nog bovenop. Kortom, alleen al financieel ligt er een enorme opdracht voor de nieuwe regering. Het zou mij niet verbazen als we over een jaar of twee weer naar de stembus moeten.

Verder zal ook het functioneren van de overheid nadrukkelijker de aandacht vragen. Naast de toeslagenaffaire zijn er op dit punt nog meer dingen die om aandacht vragen. Het CBR is ook niet een organisatie die vlekkeloos rijbewijzen weet af te geven. En zo zijn er meer instituten, ooit ten prooi gevallen aan de privatisering, die hoognodig gereorganiseerd moeten worden. Dat de overheid zich meer nadrukkelijk met zaken zal gaan bemoeien lijkt onontkoombaar. Ook defensie, politie en rechtspraak zijn hoognodig aan uitbreiding en vernieuwing toe. Voeg daarbij nog de opbouw van de gezondheidszorg in verband met de coronacrisis, en er ligt een heel takenpakket voor het nieuwe kabinet.

Maar het meest ingrijpende is wel de verschuiving in progressief liberale zin. De winst voor D66, een van de meest liberale partijen in Nederland, stemt niet hoopvol als het gaat over Bijbelse principes. Er wordt inmiddels al druk gerommeld aan de huidige abortuswet. Ook zal er worden gewerkt aan een regeling voor voltooid leven. Mensen die ‘willen uitstappen’ moet het mogelijk worden gemaakt. De euthanasiepraktijk wordt dus verbreed en verdiept. Het geeft geen goed gevoel voor de toekomst. Soms denk je weleens; zijn oudere mensen nog wel veilig in een land waar het leven kennelijk niet veel waard is. Uiteraard moeten we voorzichtig zijn en kunnen mensen in een situatie van zwaar mentaal lijden terecht komen. Maar het is dan toch de opdracht van de omgeving om mensen te helpen en niet te doden. Ook op het punt van de gelijkheidsideologie zullen er weer verdere stappen worden gezet. De strak doorgevoerde gelijkheidsagenda is een strikbeeld voor de toekomst. Vooral onze scholen zullen ermee te maken krijgen. Voor progressie liberalen geldt het individu als de kern van de samenleving. Voor christenen is het gezin en de maatschappelijke verbanden de hoeksteen van het samenleven. Jammer trouwens dat een partij als het CDA daar in de campagne zo weinig over heeft laten horen. Overzien we het totale beeld, dan rijst er geen bemoedigend beeld op. Er zouden best eens wat dingen kunnen gaan schuiven. Dat zal van christenen waakzaamheid vragen. Keer op keer moeten Bijbelse beginselen verdedigd worden. Die verdediging zal plaatsvinden in de Tweede Kamer. Maar meer nog zal die verdediging plaatsvinden op de knieën. In de hemel woont een almachtige God. En het krachtige gebed van een rechtvaardige vermag veel. Er is dus huiswerk voor land en volk in de komende tijd.