Afbeelding

Goed voor Goed bouwt tiny houses van gebruikt materiaal en restproducten

Goed voor Goed begint met iets nieuws: de productie van tiny houses. Bijzonder is dat het circulair ambachtscentrum in Oude-Tonge deze 'kleine huisjes' maakt van gebruikt materiaal en restproducten. Maandag 22 maart lanceerde Goed voor Goed het product voor een heel klein publiek met de bouwstart van het eerste tiny house.

Door Kees van Rixoort

"Dit eerste tiny house is een conceptachtig ding, waarmee we op stap willen als voorbeeld, als uithangbord", zegt Joost van Welsenis van Goed voor Goed tijdens de lancering van het project. "We hebben een circulair ambachtscentrum, waarin alles draait om hergebruik en herbestemming van goederen en grondstoffen. Daaruit kwam onze bouwmarkt voort. Ook is een werkplaats ingericht. Nu hebben we de productie van tiny houses bedacht om echt iets te neer te zetten."

Tiny houses zijn populair. Veel mensen willen in zo’n verplaatsbare kleine woning wonen en je ziet ze overal verrijzen. Dat Goed voor Goed met tiny houses begint, is dus op zich niet origineel. Maar, zegt Van Welsenis, "wel origineel is dat wij alleen gebruikte materialen gebruiken van de milieustraat en ons circulair ambachtscentrum én restproducten. We zijn met diverse partijen in gesprek over de levering van restproducten".

Architecten, studenten

Wat de tiny houses van Goed voor Goed bovendien uniek maakt, is dat de productie in handen is van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Van mensen die gebruikmaken van de dagbesteding tot mensen die een opleiding voor timmerman volgen. De beroepscampus is ook betrokken bij ons project."

Daarnaast zijn twee eilandelijke architecten betrokken bij de ontwikkeling van de tiny houses van Goed voor Goed. Het gaat om Joop Bensdorp en Kees van Wuyckhuyse, die beiden hun sporen hebben verdiend op het gebied van circulair en duurzaam bouwen.

Voor drie studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) is het project van Goed voor Goed hun afstudeerproject. Twee van de drie waren aanwezig bij de lancering, maandagochtend in Oude-Tonge: student bouwtechniek Cheyenne Spies en student architectuur Louise Feber. De derde is student constructie Manon Jansen. "Leuk om te zien dat het bouwen nu echt begint", zegt Cheyenne. Louise: "Wij wilden graag afstuderen op het duurzaam en circulair bouwen van tiny houses. Via LinkedIn kwamen we in contact met Kees van Wuyckhuyse."

Goed voor Goed heeft de ambitie een aantal tiny houses te bouwen. Van Welsenis: "Het doel is dat ze een plek krijgen op Goeree-Overflakkee: locaties met een woonbestemming aan de rand van de bebouwing. De tiny houses moeten zowel beschikbaar komen voor de verhuur als voor koop. We zijn in gesprek met partijen om dat vorm te geven."

Andere manier

De tiny houses zijn drie meter breed, een breedte die het mogelijk maakt om ze te vervoeren op de weg, en tien meter lang. "Geschakeld is ook mogelijk", zegt Joost van Welsenis. "Je kunt er met z’n tweeën in wonen, maar er zijn ook wel gezinnen met twee kleine kinderen die een tiny house hebben. We richten ons op jongeren, maar voor ouderen kan een tiny house ook interessant zijn. Het is een andere manier van wonen, hè, meer in de natuur. Vanaf het moment dat ik roep dat we tiny houses gaan maken, merk ik dat er veel interesse is. Ik verwacht er een hoop van, ook omdat het een van de oplossingen is van het probleem om een woning te vinden én omdat tiny houses betaalbaar zijn."

Inmiddels is Eugène van Kempen druk bezig met het slopen van een metalen hek. Het is de starthandeling van het project. "We beginnen met slopen", lacht Van Welsenis. Daarnaast biedt Goed voor Goed met dit nieuwe project werk aan mensen die bijvoorbeeld lassen, timmeren en technische klussen kunnen uitvoeren, zoals het installeren van zonnepanelen en een waterleiding.