Column: Een andere benadering

Een jongedame kwam voor een skeletleeftijd foto. Door middel van een algoritme wordt het percentage van de eindlengte van de botten berekend aan de hand van de röntgenfoto. Een handfoto en klaar. Mijn studente ging de jongedame binnenhalen, maar zodra ze mij zag kwam ze al naar me toe. Meteen reageerde ik enthousiast en vroeg of zij samen met mij op de foto wilde. Ze knikte en we gingen gearmd richting de stoel waar ze moest gaan zitten. Gevleid door haar aandacht zei ik: 'Je hebt wel de knapste broeder uitgezocht vandaag!' We waren bijna zover om de foto te maken, toen ze haar eigen plan trok. Ze zette het op een lopen naar de andere hoek van de kamer. Ik ging er rustig achteraan en al dansend bracht ik haar weer terug naar de stoel. Snelheid was geboden. Mijn collega’s liet ik het voorbereidend werk doen en toen was het zo gepiept.

Vorige week kwam een geretardeerde man op de SEH. Hij had te maken met heupdysplasie, een aandoening waarbij de heupkom niet voldoende ontwikkeld is, waardoor de heup sneller kan luxeren. Ik werd opgeroepen om een foto te maken en zag bij binnenkomst dat de man een knuffelbeer bij zich had. Meteen liep ik naar hem toe en vroeg enthousiast wie hij had meegenomen. Het ijs was gebroken. We praten wat over en weer, waren allebei een beetje boos op dat zere been van hem en ondertussen maakte ik alles klaar voor het onderzoek. Na twee foto’s en de gestelde diagnose heupluxatie nam ik weer afscheid van deze man.

Dit zijn zomaar twee voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Elke keer wordt je uitgedaagd om creatief te zijn om je onderzoek zo goed mogelijk uit te voeren. Ik geniet ervan. Deze patiëntengroep moet je met hetzelfde respect en waardigheid behandelen, je moet ze alleen anders benaderen. Helaas gebeurt het wel eens dat deze mensen ondergewaardeerd worden in de maatschappij. Maar ook zij zijn, net als ieder ander, uniek en verdienen dezelfde behandeling als een ander. Ook in het ziekenhuis. Ook op de afdeling Radiologie. Ook bij mij. Ook bij u?

Erik Bruggeman