Hannie Stuurman.
Hannie Stuurman.

Voor kandidaten met roots op het eiland: Kansen zijn klein om politieke ambitie te verzilveren met zetel in Tweede Kamer

Het duurt dit keer allemaal wat langer dan gebruikelijk, maar uiterlijk vrijdag 26 maart stelt de Kiesraad definitief de uitslag vast van de recente Tweede Kamerverkiezingen. Eerder die week (22/23 maart) worden de processen-verbaal van de gemeenten ingeleverd. Voor Pieter Grinwis, nummer 5 op de lijst van de ChristenUnie - geboren en getogen in Ouddorp en nu wonend in Den Haag - is het nog even afwachten of hij in de Kamer een zetel mag innemen. Goed nieuws kwam er donderdag al wel dat de CU van lijstaanvoerder Gert-Jan Segers geen 4 maar 5 zetels had behaald. Of het allemaal lukt hangt nu af van de verwerking van voorkeurstemmen op andere kandidaten op de lijst. Met de ludieke opmerking 'Stem gewis kies Grinwis' heeft hij vorige week nog fysiek campagne gevoerd op Goeree-Overflakkee, van Stellendam tot Oude-Tonge bezocht hij bedrijven en instellingen.

Spannend

Eventjes was het spannend woensdagavond toen de eerste exitpoll het CU op 4 zetels zette, herhaalt Grinwis. "Ik had er vertrouwen in dat wij toch een gelijk aantal zetels als in 2017 (5) zouden behalen. Als ik gekozen word zet ik mij sterk in om een verbinding te leggen tussen stad en platteland. Je ziet dat er een flinke tweedeling is ontstaan. Dat moet veranderen. Als je op het eiland bent en ziet hoe goed gemotiveerd er in het ondernemerschap wordt gewerkt, in de belangrijke sectoren landbouw, visserij, onderwijs, techniek en energietransitie dan mag Goeree-Overflakkee daar trots op zijn. Dat moet wel over de grenzen heen zichtbaar/bekend zijn. Platteland en stad verbinden, dat is de opgave."

Vertrouwen in overheid

Als de VVD de landelijke winnaar is van de Tweede Kamerverkiezingen en bovendien ook op je eiland Goeree-Overflakkee de eerste plaats inneemt, dan kan het niet anders of je hebt als kandidaat op de lijst (plaats 69) meer dan een tevreden gevoel. Dat kan nog mooier worden als begin volgende week zou blijken dat het aantal uitgebrachte voorkeurstemmen (benodigd aantal geschat op 18.000) toereikend zou zijn voor een plaats in de Kamerfractie. Realistisch stelt Mirjam Nelisse uit Dirksland: "Dat is natuurlijk spannend. Even rustig afwachten of het haalbaar kan zijn. Graag bedank ik allen die op mij een voorkeurstem hebben uitgebracht. Ik ben erg blij met de zetelwinst voor de VVD zeker gelet op het huidig politiek versnipperde landschap. In de campagne in de regio/Zuid-Hollandse eilanden en zeker op Goeree-Overflakkee mocht ik veel positieve reacties ontvangen. En wat mij vooral blij stemt, is het feit dat het opkomstpercentage bij deze verkiezingen - in moeilijke tijden met corona - zo hoog is. Ik maakte mij daar zorgen om. Het cijfer geeft toch aan dat er vertrouwen is in de overheid. In de niet gemakkelijke maatregelen die genomen zijn en worden. Wat ik ook wil opmerken is dat de gemeente Goeree-Overflakkee de verkiezingen deze week (ik was in De Gooye) zo correct heeft georganiseerd. Ik heb er een rood potlood aan overgehouden", besluit Nelisse.

Stad en platteland

'Geef ons eiland een stem in Den Haag’. Daniël Huising uit Sommelsdijk (plaats 72 op de CDA- lijst met aanvoerder Wopke Hoekstra) had die slogan graag concreet ingevuld en als ondersteuner de eilandelijke belangen op de politieke tafel gelegd. Maar de stembusuitslag met een flink verlies in zeteltal betekent een domper. "Ja, het valt flink tegen. Ik kan me een vrolijker begin van de dag voorstellen." Huising laat zich overigens door deze tegenvaller niet uit het veld slaan. "Blijkbaar is onze boodschap dit keer landelijk niet aansprekend overgekomen. Mogelijk speelden in deze verkiezingstijd coronaperikelen mede een rol. Het kan ook zijn dat er in de campagne op beleidsaccenten onduidelijkheid was voor onze kiezers. Het profileren en het duiden van de betekenis van de landbouwsector, het platteland en de mogelijkheden in onze regio moet in Den Haag meer gestalte krijgen. Vergrijzing ligt landelijk op de loer. Wij zijn er echter in geslaagd om hier krimp om te buigen naar groei. Resultaten op allerlei terreinen laten zien en onze inwoners ondersteunen. Daar willen wij ons voor blijven inzetten. Zo kent men ons. Doorpakken stelt het CDA en dat willen wij vormgeven."

Nog te onbekend

Hannie Stuurman uit Middelharnis (als 9e geplaatst op de lijst Code Oranje met lijsttrekker Richard de Mos) zegt: "Het is een bizarre slechte uitslag voor ons. Ook nog niet te begrijpen als je kijkt naar de uitslagen. Wij hebben er alles aan gedaan maar het is niet gelukt. De kiezer heeft helaas anders beslist. Wellicht heeft de nog onbekendheid van onze partij mede een rol gespeeld. Het is een harde dobber dat je niet verder komt dan een halve zetel en daarmee is vertegenwoordiging in de Kamer niet binnen bereik. Wij zijn enthousiast aan het werk en op pad geweest. Alles met eigen middelen. Dank aan hen die op ons gestemd hebben en ook dank aan de vrijwilligers die zich in de afgelopen campagne hebben ingezet. Het is jammer. Even rust nemen nu en dan in de partij bespreken wat er in het voorbereidingstraject mogelijk niet goed is gegaan. We kijken naar mogelijke leermomenten. Code Oranje zal politiek doorgaan en zich op komende verkiezingen richten."

Daniël Huising.
Pieter Grinwis (Foto: Annepaul Roukema).
Mirjam Nelisse.