Afbeelding

Voor u gelezen: Minder plastic – kleine moeite, groots effect!

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de productie van plastic goed op stoom. Het is goedkoop, licht, hygiënisch en makkelijk te produceren. Ook in de medische zorg en de auto-industrie is plastic onmisbaar.
Tegelijkertijd veroorzaakt de groeiende plastic berg een probleem. En dat zit ‘m met name in het eenmalig gebruik van wegwerp plastic. Vanaf de jaren negentig werd massaal ingezet op plastic artikelen voor eenmalig gebruik. Het gebruik van rietjes, wegwerpservies, waterflesjes, tasjes en koffiebekers werd gemeengoed. Met als resultaat een gigantische plastic afvalberg. Iedereen kent de verhalen over de plastic soep in zeeën en oceanen. De Plastic Soup Foundation verwacht dat de productie van plastic de komende jaren met 40 procent toeneemt. En als we niets doen, is de verwachting dat er in 2050 qua gewicht meer plastic in zee is dan er vissen zullen zijn.

Verpakkingsvrije winkel

Niet alleen dieren ondervinden de schadelijke gevolgen van de gigantische plastic afvalberg. Ook mensen krijgen schadelijke stoffen binnen via bijvoorbeeld in plastic verpakte voedingsmiddelen. Van bepaalde plasticsoorten is bekend dat ze invloed hebben op onze hormoonhuishouding of kankerverwekkend zijn. Reden genoeg om te bedenken of er haalbare alternatieven te vinden zijn om het gebruik van plastic te verminderen. Moeder en dochter Louise Williams en Clara Williams-Roldan geven bruikbare tips om te helpen minderen met plastic in de keuken. Ook in de badkamer en de kledingkast valt hierbij veel winst te behalen.
Nooit geweten overigens dat er verpakkingsvrije winkels bestaan. In de zogenoemde bulkwinkels kun je meegebrachte bakjes en zakjes zelf vullen.
Schoonmaken kan gemakkelijk plasticvrij. Het is goedkoop om zelf wasmiddel te maken en je spaart het milieu. Met een in papier verpakt stuk Sunlight zeep zijn de mogelijkheden op schoonmaakgebied onuitputtelijk. En een middeltje als deodorant, shampoo of conditioner hoeft niet uit een plastic fles te komen. Zelf maken blijkt simpel en goedkoop en spaart een plastic verpakking uit. Dat geldt ook voor het gebruik van een stoffen broodzak, herbruikbare koffiebeker en composteerbare afvalzakken.

Bruikbare tips

Fast fashion nam rond de millenniumwisseling een vlucht. Winkels begonnen met het meerdere keren per seizoen aanbieden van een nieuwe collectie. Plastic is een goedkope grondstof voor de massaproductie van kleding. Bij het wassen van deze kleding belanden kleine plastic deeltjes in het afvalwater. En de snel afgedankte kleding vergroot de afvalberg.
Nadenken over (her)gebruik van kleding en duurzame alternatieven voor de productie hiervan werkt aanstekelijk. Moeder en dochter schrijven enthousiast en maken duidelijk dat kleine stapjes in bewustwording al het verschil kunnen maken. Ze geven originele en haalbare tips om op een relatief gemakkelijke manier het gebruik van plastic te verminderen en hier ook nog plezier aan te beleven. De zoekwoorden bij de besproken onderwerpen zijn handig.

Kleine aanpassingen

Een plasticvrije voetafdruk kan al jong starten door het gebruik van herbruikbare luiers en het spelen met plasticvrij speelgoed.
Ook de Nederlandse overheid en milieuorganisaties zijn bezig om het gebruik van plastic terug te dringen. Een van de initiatieven is het project Zerowaste.nl. Deze website geeft ook adressen voor (online) verpakkingsvrij inkopen doen.
‘Minder plastic’ is een interessant boek. Het combineert de boeiende geschiedenis van het bewaren en verpakken van materialen door de eeuwen heen met tips om in het dagelijks leven bij te dragen aan het terugdringen van de plastic afvalberg.