Afbeelding

Stemmen in coronatijd: stembureau achter
spatschermen en rood potlood als collector's item

Rond half drie ’s middags druppelen de mensen, die hun stem uit komen brengen, gestaag binnen in de Exoduskerk, één van de stemlokalen in Sommelsdijk. Achter de eerste tafel zit Peter van den Doel, de voorzitter van het stembureau. Op de vraag hoe de opkomst op deze locatie is, houdt hij veelzeggend het volgende stembiljet omhoog. "Kijkt u zelf maar. Ik heb hier nummer 600, dus het gaat goed." De coronamaatregelen leveren geen problemen op, zegt hij. "De mensen die hier binnenkomen, zijn beleefd en houden zich keurig aan de regels." Alleen het plexiglas spatscherm dat voor hem staat, is even wennen. "Het glas weerspiegelt behoorlijk. Maar verder gaat het prima. De mensen zijn na een jaar ook wel gewend aan al die regels."

Kiezers ontvangen bij hun stembiljet een rood potloodje, dat na gebruik mag worden meegenomen. Op de vloer wijzen pijlen de weg naar de stemhokjes, waarin het schrijftafeltje aan de wand nauwelijks voldoende ruimte biedt aan de 37 partijen die deelnemen aan de verkiezingen van 2021. Het opgevouwen stemformulier wordt na het stemmen in een grote grijze bak gedeponeerd. Via de lange gang van de Exoduskerk vervolgen de kiezers de vaste looproute, om uit te komen op de parkeerplaats achter het gebouw.

Hoe zij het ervaren om deze keer te stemmen met zoveel regels en richtlijnen? "Geen enkel probleem", vindt Daan van Kempen, die zojuist zijn stem heeft uitgebracht. "Als dit niet meer veilig kan, dan kan er niets meer. Ik vind familiebezoeken en drukke supermarkten veel kwalijker. Als mensen hier moeilijk over doen, is het alleen maar om een punt te maken." Ook andere kiezers geven aan dat ze de maatregelen niet zien als een drempel om te gaan stemmen. Ze vinden het goed te doen. "Het is prima geregeld", zegt Annet van Leersum, die net naar buiten komt. "Maar ik ben niet wezen stemmen, hoor. Dat heb ik vanmorgen in Melissant al gedaan. Ook daar was alles heel duidelijk aangegeven en was er een vaste looproute." Wat ze dan wel in de Exoduskerk kwam doen? "Ik ben één van de organisten hier en kwam wat bladmuziek voor zondag ophalen. Mooi toch, dat ons kerkgebouw meerdere functies kan hebben." De organiste heeft nog een aantal dagen om zich voor te bereiden op de eredienst. De Exoduskerk blijft nog tot in de avond open als coronaproof stemlokaal tijdens deze memorabele Tweede Kamerverkiezingen.