Afbeelding

Opinie: Vasten is meer dan niet eten en drinken

Vasten betekent volgens de Dikke Van Dale ‘weinig of niets eten en drinken, met name uit religieuze overwegingen’. Die omschrijving is anno 2021 al lang niet meer toereikend om het moderne vasten te omschrijven. Wat wel overeind blijft staan, is dat vasten zowel een geestelijke als lichamelijke component kent.

Vasten was ook in christelijke kringen een beetje uit de 'mode' geraakt, terwijl het een puur Bijbelse oorsprong heeft. Het werd toch vooral gezien als iets van de rooms-katholieke kerk. Het oorspronkelijk belangrijkste doel van vasten is dat je je even niet richt op aardse zaken, maar op het leven met en voor God. Door te vasten word je er weer bij bepaald dat God het voor het zeggen in het leven heeft en niet jij. Dat je in alles van Hem afhankelijk bent. In de Bijbel horen vasten en bidden daarom echt bij elkaar.

Er zijn veel teksten in de Bijbel te vinden waarin het over vasten gaat. Vasten in de Bijbel kwam met name voor bij rouw en verdriet, maar ook rond spannende momenten in het leven. Een van de bekendste Bijbelgedeeltes over vasten is toen de Heere Jezus door de Heilige Geest de woestijn in werd geleid en veertig dagen lang vastte, waarna Hij werd verzocht door de duivel. Het is de tekst waar vermoedelijk de 'Veertigdagentijd' van is afgeleid. Een tweede voorbeeld is de bevolking van Ninevé, die na de prediking van Jona rouwde om haar zonden tegen God en vastte uit berouw. Andere bekende Bijbelse figuren die vastten, waren koning David, de profeten Daniël en Nehemia en de apostel Paulus.

De bekendste en meest pittige vorm van vasten is niets (of in ieder geval heel weinig) eten en weinig drinken. Toch zie je tegenwoordig ook andere manieren van vasten. Denk aan het niet gebruiken van je smartphone, niet inloggen op social media, geen televisie kijken of gamen, maar ook door geen alcohol of koffie te drinken. Mensen die vasten, ontzeggen zichzelf dus nog altijd zaken die in het dagelijkse leven anders zo vanzelfsprekend zijn.

Rode lijn bij alle manieren is dat de mensen die vasten, meer in de Bijbel lezen en vaker bidden. In dat opzicht zou iedere christen eigenlijk een serieuze afweging moeten maken om mee te doen.