Afbeelding

Staatsbosbeheer plant 5.200 bomen op Goeree-Overflakkee

"Veel bossen op Goeree-Overflakkee stammen uit de tijd van de ruilverkaveling en hebben hierdoor vaak allemaal dezelfde leeftijd", aldus Staatsbosbeheer. "Ook werd op hele stukken vaak maar één soort boom aangeplant. Als juist die ene boomsoort ziek wordt, kan dit betekenen dat er een heel bos wordt aangetast en moet worden gekapt. De afgelopen jaren zijn het vooral de bossen met essen die ziek zijn, aangetast door de essentaksterfte. Een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. Het is belangrijk om een gevarieerd bos te hebben met verschillende boomsoorten van verschillende leeftijden. In een goed ontwikkeld bos komen alle verschillende levensfasen van bomen door elkaar voor. Zaailingen, jonge bomen, volwassen bomen en stokoude bomen. Maar ook kruiden, struiken, open plekken en dood hout horen bij het bos. Hoe meer variatie, hoe groter de biodiversiteit."

5.200 nieuwe bomen

Op Goeree-Overflakkee plant Staatsbosbeheer 5.200 bomen voor een mooi toekomstbestendig en gevarieerd bos. Vorig jaar zijn er in de Vliegers al ruim 2.600 bomen geplant. Daar komen nu nog ruim 1.000 nieuwe bomen bij. In het Ooltgensplaatse bos zijn er vorig jaar populieren gekapt. Hier komen nu 600 nieuwe bomen voor terug met onder andere populier, beuk en gewone esdoorn. In de Poort van Flakkee worden er rond de 1.000 nieuwe bomen geplant. Dit betreft een menging van populier met duurzaam loofhout. "Door het planten van een groot aantal verschillende boom- en struiksoorten wordt het bos aantrekkelijk voor mens, plant en dier. Gevarieerde bossen zijn beter bestand tegen klimaatverandering, langere periodes van droogte, ziektes en stormen. Ze bieden een gevarieerdere leefomgeving voor verschillende planten en dieren die in de Nederlandse bossen leven", aldus Staatsbosbeheer.

Nog meer nieuwe bomen

In het najaar van 2021 gaat Staatsbosbeheer weer verder met het aanplanten van bomen en struiken in het Zuiderlandse bos en in de Groote kreek. Er komt een grotere variatie aan boomsoorten in de bossen van Goeree-Overflakkee, met onder andere beuk, iep, walnoot, zwarte els, linde en populier.