Toch camera's verplicht op vissersschepen

BRUSSEL - Het Europees Parlement heeft met een kleine meerderheid van 8 stemmen een amendement overgenomen waarin een verplichting voor het plaatsen van camera’s aan boord van vissersschepen wordt bepaald. Het amendement werd met 339 voor en 331 tegen aanvaard.

Opvallend is dat een ruime meerderheid van de Visserijcommissie hierop tegen was. De Europese Commissie had voorafgaand aan de stemming haar ongenoegen uitgesproken over het in de Visserijcommissie goedgekeurde rapport. Die opstelling heeft er mede toe bijgedragen dat uiteindelijk een EP-meerderheid voor de cameraverplichting stemde.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) stelt dat dit weer een pijnlijk voorbeeld is hoe vooringenomen veel Europarlementariërs zijn. Het Europees Parlement wil deze cameraverplichting vanwege de al geldende wettelijke aanlandplicht. Van Dalen: "De invoering van de aanlandplicht was onverstandig en ging gepaard met veel problemen. Steeds hebben vissers daar oplossingen voor aangedragen en die zijn er ook gevonden samen met de Europese Commissie. De vissers krijgen nu voor die constructieve opstelling een trap na doordat een meerderheid van het EP camera´s verplicht wil stellen."