Afbeelding

"In 2030 nog niet van het gas af, wel CO2-reductie"

Dat bleek donderdag tijdens een presentatie over Transitievisie Warmte en Participatieafspraken. Het eerste deel (visiedeel) van de Transitievisie Warmte moet dit jaar opgeleverd worden. Ook moeten de kaders van de gemeente voor het gezamenlijke participatietraject van de Regionale Energie Strategie, Klimaatadaptatie en de Transitievisie Warmte worden vastgesteld.

Door Jaap Ruizeveld

Om de acties naar een succes te kunnen leiden, is een zorgvuldig overlegproces nodig. Er dient een realistisch en uitvoerbaar scenario ontwikkeld te worden, met goede begeleidende informatie. In het eerste deel van aanpak zijn wijken in Stad aan ’t Haringvliet, Ooltgensplaat, Oude-Tonge. Sommelsdijk en Stellendam genoemd. In enkele kernen zijn en worden al gesprekken gevoerd met inwoners. Sessies staan voor april en mei gepland in Oude-Tonge en Sommelsdijk. Het gaat dan over beschikbare oplossingen en toelichtende informatie over de transitie. Bewoners dienen inzicht te hebben wat de financiële (betaalbare) gevolgen zijn bij een overstap. Samengevat: Wat gaat het kosten?

Rol gemeenteraad

Anderzijds ligt er toch ook nog de mogelijkheid in het verschiet dat plattelandsgemeenten bij grote steden in het proces gebruik zouden kunnen gaan maken van restwarmte. Ook de vraag wat waterstof als bron eventueel kan betekenen blijft overeind en welke rol de gemeenteraad kan vervullen. De inzet is om per dorp maatwerk te leveren en dat te bereiken in nauwe samenwerking met betrokkenen. De vraag is wat dan de basis is en welk plan goed genoeg is in de transitie. Genoemd werd dat minimaal 70 procent van de betrokkenen dan actief voor uitvoering moeten stemmen, een duidelijke meerderheid dus. Maar als een grote meerderheid tegen stemt dan zou het plan weer terug moeten naar de tekentafel. En als het in tijd gaat dringen zou uiteindelijk de regierol bij de gemeente belanden.

Complexe opgave

"Het gaat hier om een grote complexe opgave waarmee we nu aan de slag moeten", zo vatte wethouder Tea Both de bespreking van zowel het participatiedeel als de Transitievisie Warmte. "Het is duidelijk dat het gehele proces in stappen moet worden opgezet en daaraan moeten we nu niet concreet jaartallen koppelen." De gemeente wil inzetten op isoleren en besparen en in dat traject tijd kopen om de ontwikkelingen te kunnen bespreken. Dat betekent een fors traject voor de gemeente Goeree-Overflakkee voor een toekomst waarin op het eiland steeds minder energie wordt verbruikt, en de energie die nodig is wordt gewonnen uit schone, duurzame energiebronnen. Een gemeente waar zuinig wordt omgegaan met de grondstoffen. Een toekomst waarin het ook voor de generaties na ons prettig leven is. Samen met de inwoners, ondernemers en andere partijen werken we aan een energieneutraal eiland. Als daarbij een fraaie flyer 'Denk en doe mee' wordt gepresenteerd met items over energie besparen, het klimaatplan, meer groen en tips voor aanpassingen aan huis of in de tuin, dan wordt de aandacht zeker getrokken. De gemeente bekijkt per dorp op het eiland welke alternatieve verwarmingsbronnen mogelijk zijn en wil dat zoals gemeld in samenkomsten/online met bewoners bespreken.

Meer informatie, animatiefilmpjes, een enquête en hoe je mee kan doen staat op www.klimaatkrachtiggo.nl.