Afbeelding
Foto:

Opiniecolumn: Waarom zou je blindelings een beroemdheid volgen?

Formeel hebben ze inderdaad een punt: het zou wel wenselijk zijn dat alle mensen die verkiesbaar zijn ook daadwerkelijk plaatsnemen in het geval zij verkozen worden. Je bent niet voor niets een kandidaat. Maar is het echt iets om je druk over te maken?

De praktijk laat zien dat een lijstduwer (uitzonderingen daargelaten) veelal toch geen stemmenkanon blijkt te zijn. Dus zo’n persoon komt toch al niet in de Tweede Kamer. Bovendien kun je jezelf afvragen in hoeverre er sprake is van kiezersbedrog als de persoon vooraf aangeeft dat het vooral een symbolisch gebaar is en diegene niet de Kamer in wil. In principe word je dan niet voorgelogen. Misschien heeft het ermee te maken dat het inmiddels kwart voor twaalf ’s nachts is nu ik dit schrijf, maar ik zie het probleem niet zo. Er zijn volgens mij belangrijkere dingen om je druk over te maken. Je kunt de discussie ook breder trekken: denk je dat de nummer 52 van de VVD erop zit te wachten om de Kamer in te gaan? Of de één-na-laatste van het CDA? Ik durf te zeggen dat een heel aantal mensen die op het (overigens belachelijke grote) kandidatenlijstenbiljet staan, eigenlijk stiekem niet de Kamer in willen en/of zouden gaan.

Bovendien kun je je afvragen waarom je in vredesnaam op een bekende Nederlander zou stemmen. Omdat iemand goed kan zingen/sporten heeft ‘ie ook verstand van politiek? Belachelijk. Hetzelfde geldt voor al die over het paard getilde Amerikaanse beroemdheden, die hun social media volgooien met politieke steunbetuigingen. Omdat je toevallig een paar noten goed uit je strot geperst krijgt zou je ook gelijk weten hoe het land het beste bestuurd kan worden? Nonsens natuurlijk. Ik zou eerder willen dat mensen goed geïnformeerd een keuze maken voor een partij, dan dat zij blindelings een beroemdheid volgen.