Weercolumn: Zaterdag nog veel wind

Na zeer lange tijd kwam de stevige westcirculatie weer eens op gang. Deze o zo kenmerkende stroming voor ons Nederlandse weer was lange tijd afwezig. Het tijdstip van zo’n strakke wester is vrij opmerkelijk in een tijd dat juist hogedrukgebieden het vaak voor het zeggen hebben. Regengebieden maken de dienst uit de komende dagen en van tijd tot tijd waait het hard op Flakkee. Op donderdagochtend stormde het even met windstoten tot ruim 100 kilometer per uur.

Ook in het weekend blijven er tamelijk grote buienkansen bestaan. Door de vrij vlotte oostwaartse verplaatsing van de diverse storingen is er tussendoor ook regelmatig ruimte voor de maartzon. Bij vlagen wordt een portie zachtere lucht meegenomen uit het zuidwesten die maxima tot 10 graden toelaat. In de achterkamer van zo’n storing is het vervolgens weer wat frisser met een paar buien vanaf zee bij 8-9 graden hooguit.

Actieve depressies prijken dus op de weerkaarten de komende periode. Pas vanaf medio aanstaande week kan het wat rustiger worden en nemen opkomende hogedrukgebieden het geleidelijk weer over. Waarschijnlijk komen deze uit in de buurt van Engeland. Het verdere vervolg is nauwelijks aan te geven gezien de zeer uiteenlopende visies van de weermodellerie. Soms wordt een beduidend koudere fase aangegeven rond 20 maart met kou uit het hoge noorden. Even later zien we dan dat voor dezelfde data een lentestroom uit het zuiden wordt geprojecteerd met temperatuuropbouw tot bijna 20 graden. Juist deze typische overgangsmaanden als maart en april zijn het lastigst voorspelbaar op de middellange termijn. Tropische temperaturen komen via Spanje soms al een flink stuk naar het noorden, terwijl de arctische lucht boven Noord-Europa nog steeds zuidwaarts wil uitstromen. Met zo’n contrast hebben sommige weermodellen het vaak moeilijk. Toch is met redelijke zekerheid aan te geven dat het vanaf 18 maart droger wordt zonder al te veel regen in het zuidwesten van Nederland. Over het verdere weersverloop van het voorjaar is nog weinig te zeggen momenteel. Droog en warm ligt natuurlijk in de lijn der verwachting, maar ook een koud en dus later voorjaar lijkt niet onmogelijk in de Benelux.