Afbeelding

Huisvesten bibliotheek in Diekhuus komt stapje dichterbij

Het pand aan het Kerkepad staat op een herontwikkellocatie en zou flink moeten worden opgeknapt. Een investering hiervoor zou ruim € 2,5 ton omvatten. Het voornemen is echter het pand af te stoten. Een alternatief is dan om deze middelen te investeren in het huisvesten van de bibliotheek in het Diekhuus. Het college van B en W heeft zich begin deze maand maart over de details en mogelijkheden bij genoemd onderwerp gebogen.

Financieel aspect

Daarbij is geconstateerd dat er met behoud van de huidige programmering (vaste gebruikers) ruimtelijk gezien onvoldoende mogelijkheid is voor de inpassing van de bibliotheek in het Diekhuus. Maar die problematiek kan worden opgelost. Het college opteert daarbij voor het inkrimpen van het huidige programma door uitplaatsing van het Muziekgebouw en de kantoorfunctie van Peutereiland. Dit moet echter onder voorbehoud van de praktische haalbaarheid in relatie tot de huidige gebruikers van het Diekhuus. De belangrijkste overwegingen hierbij zijn dat enerzijds verbouwingskosten van het Diekhuus worden beperkt (en dat scoort in het gemeentelijk proces van ombuigingen en bezuinigingen) en anderzijds kan de uitplaatsing van het Muziekgebouw leiden tot een betere bezetting van een ander gebouw en wordt het pand aan het Kerkepad vrijgespeeld.

Notenkraker

Voor de herhuisvesting van het Muziekgebouw wordt in eerste instantie gedacht aan de Notenkraker. Door een medegebruiker aan het pand toe te voegen ontstaat er voor Sempre Crescendo een betaalbaar huurscenario, vindt het college. Zowel Stichting Zijn als de bibliotheek zien een inpassing van de bibliotheek in het Diekhuus als een belangrijke meerwaarde voor de activiteiten van beide partijen. Er is sprake van een goede synergie tussen het programma van het Diekhuus en het programma van de bibliotheek. Het is bovendien aantrekkelijk dat dan bezoekersaantallen voor het gebied behouden blijven en dit zorgt voor levendigheid en reuring in het centrum van Middelharnis. Ook kunnen er kansen worden geschapen voor een maatschappelijke en culturele samenwerking. Dit alles wordt nu verder onderzocht, bij positieve uitkomst zal aan de gemeenteraad worden gevraagd een investeringsbudget beschikbaar te stellen voor het onderbrengen van de bibliotheek in het Diekhuus. Verhuizing van de bibliotheek biedt daarnaast meer flexibiliteit voor de herontwikkeling van het gebied Kerkepad.