Afbeelding

Voor u gelezen: Spionage en smokkelarij in Cornwall

De 22-jarige Laura verloor haar ouders toen ze twaalf jaar was. Sindsdien woont ze bij haar oom, die predikant is, en stieftante in een klein dorp aan de ruige kust van Cornwall. Het gebied wordt gevreesd om de vele schipbreuken die er plaatsvinden. Daarnaast tiert de smokkelarij als welkome bron van inkomsten er welig.

Schipbreukeling

Het is het begin van de negentiende eeuw en Engeland en Frankrijk zijn verwikkeld in de Napoleontische oorlog. Laura is dagelijks te vinden aan de kust, waar ze lange wandelingen maakt.
Met regelmaat vindt ze bijzondere voorwerpen, die verwijzen naar de vele scheepswrakken die voor de kust liggen. Laura speurt naar het verhaal achter de gevonden voorwerpen en probeert de familie van omgekomen schipbreukelingen in te lichten.
Na een zware storm ontdekt ze op het strand een schipbreukeling met een steekwond. Laura verzorgt hem met hulp van de bedienden in het huis van haar oom en tante. Als er nieuwe voorwerpen aanspoelen die aanwijzingen vormen voor de identiteit van de man, begint ze zich af te vragen of het verstandig is dat ze Alexander in huis heeft gehaald. Is hij werkelijk wie hij zegt te zijn?

Ontsnapping

De zoektocht naar de ware identiteit van Alexander verwikkelt Laura in de gevaarlijke wereld van spionage, intriges en smokkelarij. Stukje bij beetje ontrafelt zich de geschiedenis van Alexander tegen het spannende tafereel van een geheime ontsnapping naar het eiland Jersey. Aan deze plaats heeft Laura pijnlijke herinneringen. Hier verloor ze haar ouders, van wie ze nooit goed afscheid heeft kunnen nemen. Zal de tijd oude wonden kunnen helen? Welke rol Alexander hierin speelt, wordt pas aan het eind van het boek duidelijk. Voor het zover is, volgen de verwikkelingen zich snel op.
Al lezend krijg je een aardig stukje feiten mee over Cornwall in de negentiende eeuw.

Geschiedenis

Wetenswaardigheden over het landschap en de bevolking zijn interessant en geven meerwaarde aan deze historische roman, waarin de zoektocht naar identiteit en eigenwaarde wordt omgeven met een flinke vleug romantiek. Vergeving blijkt cruciaal voor Laura om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.
De schrijfster verdiepte zich grondig in de geschiedenis van Cornwall. Ze geeft een aantal boekentips voor wie zich verder wil verdiepen in het gebied en haar inwoners. De klassieker ‘Jamaica Inn’ (Daphne du Maurier, 1936) is hierbij ook een aanrader.