Nelleke van den Boogert (links op de foto) en Leny Kieviet (rechts) kregen bloemen en een cadeau van enkele kinderen van het koor.
Nelleke van den Boogert (links op de foto) en Leny Kieviet (rechts) kregen bloemen en een cadeau van enkele kinderen van het koor.

Nelleke van den Boogert en Leny Kieviet 12,5 jaar dirigent van 'De Jonge Lofstem'

"Het is voorbijgevlogen", lacht Nelleke van den Boogert. Ze bladert door de stapel liedbrieven, die het veelzijdige koorrepertoire weerspiegelen. Leny Kieviet knikt. "Enerzijds voelt het als een lange periode, maar die is ook weer heel snel voorbijgegaan." Kinderkoor De Jonge Lofstem uit Sommelsdijk werd opgericht in 1980 en is verbonden aan woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh. Inmiddels telt het koor gemiddeld zo’n zeventig tot vijfenzeventig leden. Het doel van het kinderkoor was en is om te zingen voor de bewoners van het verpleeghuis. "Dat geeft het koor een extra dimensie", zegt Van den Boogert. "De ouderen ervaren het echt als een cadeautje als we voor hen zingen." Tegelijk is het voor de kinderen ook waardevol om vertrouwd te raken met mensen van een hoge leeftijd, die in een verpleeghuis wonen en zorg nodig hebben, volgens Kieviet. "Die combinatie is erg mooi. Zeker ook als je de ouderen een bekend lied mee hoort zingen."

De lat ligt hoog

Het koorseizoen loopt normaal gesproken van september tot aan Pasen. Tijdens die periode vinden er vier samenzangdiensten in de Lukaskapel van Nieuw Rijsenburgh plaats en twee concerten in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk, één met kerst en één met Pasen. Daarbij wordt er altijd gewerkt rondom een bepaald thema. "We hebben dus nooit echt een standaardrepertoire", glimlacht Leny Kieviet, "hoewel sommige liedjes toch al 12,5 jaar meegaan." Door het voortdurend instuderen van nieuwe liederen ligt de lat hoog, maar dat is ook lekker, vindt Van den Boogert. "Elke kooravond is er echt wel wat te doen. Om het behapbaar te houden, beginnen we bijvoorbeeld in mei al aan het kerstprogramma. Zo kunnen we een aantal liedjes daarvan ook gebruiken voor de najaarssamenzangdiensten." Het repertoire is breed. "We leren veel nieuwe liederen aan, zoals bijvoorbeeld liederen van Sela, maar zorgen ook altijd dat er voor de ouderen een psalm of een bekend gezang bij zit", zegt Kieviet. De koorleidsters zijn erg blij met de ervaren muziekgroep, die het koor begeleidt. "We beseffen dat we behoorlijk wat van hen vragen. Het is heerlijk dat we zo goed op elkaar zijn ingespeeld en aan een half woord genoeg hebben. Die samenwerking is heel fijn en draagt bij aan een ontspannen sfeer."

Wat dirigeren zo leuk maakt? "De wisselwerking", zegt Nelleke van den Boogert. "Je geeft iets, maar je krijgt ook iets terug. Je brengt iets over wat je zelf mooi vindt, en als het koor dat oppakt en het ook zo kan zingen, is dat geweldig." Voor Leny Kieviet is het vooral het totaalplaatje. "Een repetitie is meer dan alleen liedjes oefenen. Er is ook ruimte voor een grapje of een spelletje en kinderen die jarig zijn geweest, mogen trakteren."

Boodschap

De afgelopen 12,5 jaar kenden vele mooie momenten. Sommige daarvan springen eruit. "Ik herinner me nog heel goed dat we tijdens een concert het lied 'Koning van Sjaloom' zongen, waarbij de volwassenen mee mochten zingen", noemt Van den Boogert. "Ik hoorde de kinderen er bovenuit en de getuigenis van al die kinderstemmen raakte me diep." Ook Leny Kieviet heeft zo’n herinnering. "Vlak na het overlijden van mijn vader hadden we een concert, en zongen we 'Lichtstad met uw paarlen poorten' dat ook tijdens zijn begrafenis werd gezongen. Het was heel bijzonder om dat lied juist toen samen met de kinderen te zingen, wetend dat het voor mijn vader nu goed is. Op dat moment voelde het koor echt als een soort familie. Want de kern is toch de zekerheid dat je weet dat je een Heer en Heiland hebt, en de teksten vanuit je hart kunt zingen." Dat beaamt Nelleke volmondig. "Het gaat om de boodschap. De combinatie van plezier in het zingen én de geloofsoverdracht."

Voor Leny Kieviet betekent het jubileum ook een afscheid. Zij geeft het dirigeerstokje door aan Jolinda de Heer uit Dirksland, die het in het volgend koorseizoen zal opnemen. "Het is goed zo, al zal ik nog lang opveren als ik een mooi lied hoor en denken: 'dát is er één voor het koor!'" Nelleke kijkt vooruit en denkt al voorzichtig aan het herstarten van de repetities. "Het afgelopen jaar hebben wij, maar zeker ook de kinderen, het samen zingen erg gemist. Er waren alleen wat kleinschalige, losse projecten. Corona leert je out of the box denken en kijken wat kan, binnen de mogelijkheden. Wie weet kunnen we in juni nog een aantal keren bij elkaar komen. Dat zou echt fijn zijn."

Bloemen en een cadeau

Aan het eind van de middag wordt er door een aantal kinderen van De Jonge Lofstem aangebeld bij de woning van Nelleke van den Boogert, waar de beide dirigentes aanwezig zijn. Zodra zij in de deuropening verschijnen, klinkt uitbundig het 'Lang zullen ze leven', gevolgd door een luid 'hoera!' Leny en Nelleke krijgen door de kinderen bloemen en een cadeau aangeboden. Iets verderop staat een aantal bestuursleden, die een slinger met ballonnen dragen, en hen op afstand van harte feliciteren. Van den Boogert en Kieviet zijn blij verrast door het mooie gebaar en bedanken de aanwezigen dan ook hartelijk. Een mooi moment, dat zeker nog lang zal blijven nazingen.

Kinderkoor De Jonge Lofstem.