De fundering van de nieuwe, grotere windmolens wordt aangelegd (Foto: Kees van Rixoort).
De fundering van de nieuwe, grotere windmolens wordt aangelegd (Foto: Kees van Rixoort).

Totale vernieuwing Windpark Piet de Wit aan de gang

Windpark Piet de Wit is in 2002 gebouwd door coöperatie Deltawind en Promill, waarin vijf particulieren samenwerken. Het park telde twaalf windturbines met een hoogte van 67 meter en een tiphoogte van 100 meter. De turbines hebben samen een vermogen van 21 megawatt. De totale jaarproductie was 40 miljoen kilowattuur.

“De turbines waren gecertificeerd voor twintig jaar”, zegt projectmanager Andries Middelbos van Deltawind. “Na die periode hoef je ze niet af te breken, maar moet je ze wel aanpassen aan de eisen van de tijd. De turbines zijn nog in goede staat, maar we moesten wel wat doen: of laten draaien en aanpassen, of vervangen. Er is gekozen voor nieuwe windturbines.”

Dat de techniek flink is voortgeschreden in krap twintig jaar tijd, blijkt uit de gegevens van het nieuwe Windpark Piet de Wit: zeven turbines met een totaalvermogen van 33,6 megawatt en een jaarproductie van 90 miljoen kilowattuur. Dat is een ruime verdubbeling van de productie, met minder turbines op dezelfde locatie. De nieuwe turbines zijn 83 meter hoog en hebben een tiphoogte van 149,5 meter. Leverancier is het Duitse Nordex.

De opschaling van het windpark is een initiatief van wederom Deltawind en Promill, die allebei 50 procent van de aandelen bezitten. Behalve de locatie verandert ook de naam van het windpark niet. Die naam is een eerbetoon aan Piet de Wit, een van de oprichters van coöperatie Deltawind. De Wit stak veel energie in onder meer ledenwerving en presentatie van de plannen. Hij overleed kort voor de start van de bouw van het windpark in Ooltgensplaat.

Naar Kazachstan

Momenteel is de demontage van de oude turbines aan de gang. Dit nadat ze één voor één zijn stopgezet. De laatste van het twaalftal is vrijdag 5 maart van het net gehaald. Tegelijkertijd zijn werklieden bezig de fundaties van de nieuwe turbines te realiseren. In september gaat de bouw van de zeven turbines van start. Eind dit jaar is de oplevering van het totaal vernieuwde Windpark Piet de Wit gepland. Volgens projectmanager Andries Middelbos kunnen de nieuwe windturbines zeker 25 jaar mee. Dat is ook de periode van certificering.

De oude windturbines gaan niet naar de schroothoop, maar krijgen een tweede leven in Kazachstan. Ook duurzaam is het hergebruik van de kabels (de netinfrastructuur) van het windpark uit 2002, evenals het opnieuw gebruiken van het beton uit de oude fundaties. Dat krijgt na verwerking tot granulaat een nieuwe bestemming als fundering van de opstelplaats voor de kraan tijdens het opbouwen van de nieuwe windturbines.

Een van de windmolens van Windpark Piet de Wit wordt gedemonteerd (Foto: Kees van Rixoort).