Meditatie: Het bloed van het Lam


De rode streep bloed die zichtbaar was aan de huizen van de Israëlieten in het land Gosen, sprak van het geslachte lam. Vorige week hebben we gezien naar Wie dit lam heen wees: Gods eniggeboren Zoon. Hij alleen is het ware Paaslam. Hij heeft Zijn bloed gestort aan het kruis om verloren zondaren te redden. Wat een on­begrijpelijke liefde. Voor Zichzelf behoefde Hij dat niet te doen. Hij hád niet gezondigd: Maar Hij is gekomen. Hij heeft om het leven gevraagd. Hij heeft om de dood gevraagd om verloren zondaren te redden. Kunt u het nog uithouden tegenover zoveel liefde?
Dit is de vraag: ,,Heeft het Lam Gods al plaats gekregen in uw hart en leven?" Van onszelf uit kennen wij Hem niet. Maar nu wil de Heere voor dat Lam plaatsmaken door Zijn Woord en Geest. Daar moet u nu oog voor krijgen, dat er een Ander nodig is. Een Ander om uw schuld bij God, die wij nog dagelijks groter maken, te betalen.
Wie is er nu werkzaam met dit bloed? Welnu, hij en zij die oog hebben gekregen voor de straf van God op de zonde. Die het dreigend gericht waarneemt en gelooft dat deze dreiging geen loos alarm is, maar een aankondiging van de onder­gang van de zondaar die zich niet bekeert. De Heere wil ons ontdekken aan die ontzettende zaak, dat wij vanwege onze zonde het eeuwig verderf verdiend hebben. Alleen als wij de vloek van God op onze zonde bekennen, dan zal er gevraagd worden naar dit bloed. Zo krijgt het Lam Gods waarde voor ons. Dan wordt Zijn bloed ons dierbaar, dat is kostbaar.
Dan komt er ook geloof in de kracht van dat bloed. De vrede wordt alleen ge­smaakt wanneer we schuilen achter dat bloed. Daarom vraag ik u: ,,Is het bloed aan de deur van uw hart?" Dit bloed, dat spreekt van betere dingen dan van Abel. Zijn bloed riep om wraak. Maar dit bloed spreekt van verzoening; verzoening van al uw zonden.
Het bloed gestreken aan de deur heeft ons zoveel te zeggen. Opmerkelijk is, dat het bloed niet op de benedendorpel mocht worden gestreken. Weet u wat dat wilde zeggen? Dat het niet mag vertreden worden! Dat is zo erg, als dat bloed vertreden wordt, of onrein geacht wordt. Alleen als het bloed zichtbaar aan de deur is, gaat de verderfengel voorbij. Dan gaat hij niet eerst kijken wie achter de deur zit, nee, dan gaat hij voorbij.
Daarom, veilig achter het bloed. Zo wil de Heere zondaren die weten zondaar voor God te zijn, leren schuilen achter dat bloed. Dit geldt ook de jongens en meisjes. De kinderen in Israël, ze wisten het. Vier dagen lang mochten zij met dat lieve lam spelen, maar op de laatste dag moest het lam geslacht worden. Wat zullen ze dat erg gevonden hebben. En zij hebben gevraagd: ,,Pappa, mamma, waarom moet dat nu?" "Omdat de Heere jou redden wil," antwoordde dan vader of moeder. Het is zo nodig dat de kinderen de rijkdom van dat bloed leren kennen. De ouders moesten het hun kinderen vertellen. We lezen er nadrukkelijk van in het vers na onze tekst. Ouders, vertelt u het uw kinderen, dat het zo nodig is deel te krijgen aan verzoening door het bloed van Christus.
Anders kunnen we niet behouden worden en komen we om in het gericht van God. Het bloed moest worden gebruikt. Daar moesten ze werkzaam mee zijn. Kijk, daar is zo'n huisvader met het bekken gevuld met bloed bij de deur van zijn huis bezig.
Het verderf komt. Daarom is er haast bij, want de dood bedreigd het huis en we denken aan het woord: “De ziel die zondigt, die zal sterven". Alleen door het bloed van Christus worden wij behouden. Daarom: haast u om uws levens wil. Bent u al werkzaam geworden met het bloed? Bent u al heilig geïnteresseerd geworden in het Lam Gods, de volkomen Verlosser van zondaren? Hoe komt Hij, het Lam Gods in alles overeen met het paaslam dat in de huizen van Israël werd geslacht. Een volkomen lam moest het zijn. En Christus, Hij was zonder gebrek. Zelfs de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus moest tot de conclusie komen: ,,Jezus de Koning der Joden is een volkomen Lam". Hij probeerde wel te zoeken naar een gebrek, waardoor hij Jezus kon veroordelen. Maar hij moet tot de conclusie komen: ,,Ik vind geen schuld in Hem". Een Lam zonder gebrek. Alleen een Jezus zonder zonde, Gods eniggeboren Zoon, kan voor de schuld van een zondaarsvolk betalen. Hij heeft Zijn bloed gestort, opdat zij vrijuit kunnen gaan. Zo heeft Christus er Zelf van gesproken in de hof van Gethsémané: “Indien gij dan Mij zoekt, zo laat deze heengaan". Hij, zonder zonde. Maar dit is het wonder van genade: ,,God heeft Hem zonde voor ons gemaakt, opdat wij zouden worden rechtvaardigheid Gods in Hem." (2 Kor. 5:21).

God heeft Zijn Zoon gegeven om schuldige zondaren te redden. Ook horen we er van, dat het paaslam één jaar oud moest zijn, in de kracht van zijn leven. En het Lam Gods Jezus Christus, 33 jaar oud zijnde, moest Hij sterven. In de bloei van Zijn leven. Hij heeft de drinkbeker van het lijden gevuld met de toorn van God, welbewust genomen.
Hij zegt niet: .,Rechtvaardige Vader, waarom moet Ik die drinkbeker leeg drinken, laat die toch drinken door hen die hem gevuld hebben door hun zonde. Nee, Hij weet, dit is de enige weg om verloren mensen met God te verzoenen. Zo komt Hij geheel overeen met het Paaslam. Jesaja profeteerde hier al van: "Als een Lam werd Hij ter slachting geleid en als een schaap dat stom is voor het aangezicht van zijn scheerders, alzo deed Hij zijn mond niet open". (Jes. 53:7). Hij bood geen tegenstand toen Hij in de hof werd gevangen genomen en op al de spot en hoon, zweeg Hij als een lam.

Alleen door Zijn leven te geven, kon Christus de Zijnen vrij kopen van de heerschappij van de zonde. Zonder bloedstorting geen vergeving. Hij heeft het volbracht en dat voor mensen die er alles hebben doorgebracht. De Heere biedt ook u de redding aan in Zijn bloed. Daarom nog eens de vraag: .,Is het bloed al aan de deur van uw hart?"

De Heere God kan naar recht de zonde niet door de vingers zien. Zo was het al bij Israël in Egypte. Hij kon niet zonder meer de deuren voorbij gaan. Maar Hij beschikte een lam, dat zijn bloed stortte. Niets was sterker dan de verderfengel. Gegrendelde deuren? Hij vliegt er doorheen. Sterke gezonde mannen? Hij velt ze neer. Maar wat houdt de verderver - zo noemt onze tekst de engel - wat houdt hem tegen? Een streep bloed aan de deur. Dwaasheid, zeggen zovelen. Het Evangelie van het kruis van Christus, is de mens van nature dwaasheid. Maar het is het door God uitgedachte redmiddel. Daarom, het is goddelijke wijsheid. Alleen vrede door het bloed. Alleen het bloed van het Lam Gods stilt de toorn van God op de zonde. Dit Evangelie wordt u nog nader bekend gemaakt, dat er van spreekt: .,Het bloed van Christus reinigt ons van alle zonden". Weet u hiervan? Hoe komt je dat te weten? Alleen door het geloof! Hoe kom ik aan dit geloof? Door de Heilige Geest, Die het in het hart werkt door de verkondiging van het Evangelie. Waar Gods Geest Zijn werk doet, daar komt een vluchten tot Christus. Daar wordt Hij de Koning van mijn hart en leer ik van Zijn genade leven. Dit is mijn enige troost in leven en sterven, dat ik met lichaam en ziel beide, het eigendom ben van mijn getrouwe Zaligmaker Jezus Christus, Die met Zijn dierbaar bloed voor al mijn zonden volkomen heeft betaald. Wat is dat rijk als u hier door Gods genade van harte 'amen' op mag zeggen, want die in Hem gelooft, zal het eeuwige leven hebben.

Deze overdenking stond eerder in Eilanden-Nieuws van 28 februari 1997