Afbeelding
Foto:

Politieke partijen besteden met eigen insteek aandacht aan belangen van de visserijsector

De VVD houdt vast aan het Noordzeeakkoord voor het ruimtelijk beleid op de Noordzee, daarbij de belangen van de visserijsector inwegend. Financiële ondersteuning voor vissers die investeren in innovatieve systemen of technieken om emissies terug te dringen. De VVD blijft zich inspannen om het verbod op pulsvisserij terug te draaien en de aanlandplicht te schrappen. In het kader van uitbreiding duurzame energie wordt o.a. windenergie op zee en zonnepanelen op daken genoemd.

PVV wil opheffing van het pulsverbod. Nederland moet zich niet via dictaten de les laten lezen door de Europese Unie, die de visserij kapotmaken. Ruimte voor vissers en geen zee volbouwen met subsidie slurpende windturbines. De partij vindt dat acties van milieu-extremisten van Greenpeace, zoals het dumpen van grote stenen in zee, moeten stoppen.

CDA kiest voor een gezonde toekomst voor de visserij in Nederland. Daarbij wil CDA de visserijsector een duidelijk langetermijnperspectief geven, de ruimte om te ontwikkelen en een eerlijke prijs voor hun producten. CDA wil de aanvraag van het vissersfonds vereenvoudigen en meer toespitsen op de behoeften van jonge vissers. De aanlandplicht moet vervangen worden door een registratieplicht. CDA vindt dat bij de uitvoering van het Noordzeeakkoord de belangen van de Nederlandse vissersvloot zwaar moeten meewegen, zowel in het behoud van voldoende visgronden als in het stimuleren van innovatie en verduurzaming. Op het gebied van energie wil CDA een betaalbare, duurzame energiemix. Windenergie op zee blijft daarbij een belangrijke bron.

D66 wil intensieve visserij op de Waddenzee afbouwen. Aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt moet verbeteren met aanbod van opleidingen in de visserij. Daarnaast wil D66 een visserij die beter bestendig is tegen schommelingen en marktprijzen. Op het gebied van energie ziet de partij een potentieel voor windenergie op het Nederlandse deel van de Noordzee. Daarnaast wil D66 onderzoek doen naar energie-eilanden op de Noordzee voor productie en opslag van waterstof.

GroenLinks wil overbevissing verminderen en daarom commerciële visvangst op de Noordzee en de Waddenzee beperken. Er moeten zee-reservaten komen. Ook pleit GroenLinks dat er betere visserijmethoden nodig zijn om bijvangsten zoveel mogelijk te voorkomen. De bijvangst die wordt aangeland, moet nuttig worden gebruikt. De partij wil meer windparken op zee.

De SP heeft geen specifiek op visserij gerichte standpunten, maar vindt wel dat er een uitbreiding moet komen van windmolenparken op zee. Daarnaast wil SP de biodiversiteit behouden en verbeteren. Dit door o.a. natuurgebieden met elkaar te verbinden en te zorgen voor een flinke uitbreiding van de natuur, ook in zee.

De PvdA vindt dat overbevissing tegen moet worden gegaan. Daarnaast is in het verkiezingsprogramma van de PvdA te lezen dat zij energie-eilanden op de Noordzee wil aanleggen. Op het gebied van energie wil PvdA alle kolencentrales en kerncentrales sluiten. PvdA stimuleert wind op zee.

De ChristenUnie stelt dat de visserij in Nederland een lange economische en culturele traditie kent, die voor regio’s en gemeenschappen van levensbelang is. De CU wil innovaties en duurzaam vissen stimuleren. Visserijbedrijven moeten genoeg kunnen verdienen om te blijven investeren in het bedrijf en in ecologische doelen. De ChristenUnie streeft naar een duurzaam Gemeenschappelijk Visserijbeleid, met aandacht voor innovatie, verduurzaming, gezonde visstanden en een eerlijke boterham. Ook staat in het verkiezingsprogramma dat zij de consumptie van gezonde (bijvangst) visproducten uit eigen wateren wil stimuleren. De ChristenUnie streeft naar een CO2-neutrale vloot, is groot voorstander van pulsvisserij en vindt dat de aanlandplicht flexibel moet blijven.

SGP ziet dat de visserijsector in moeilijke tijden verkeert. Het is dringend nodig om het op te nemen voor de vissers. De aanlandplicht moet overboord. De hoeveelheid ongewenste bijvangst moet omlaag, maar niet op de huidige wijze. De overheid moet investeren in de ontwikkeling van innovatieve en duurzame vistechnieken en verduurzamen van de visserijvloot. SGP streeft naar een verantwoorde terugkeer van de pulskor. Vissers moeten een eerlijke prijs krijgen voor hun vangsten. De partij geeft aan dat de koppeling van toegang tot elkaars wateren en toegang tot elkaars markt cruciaal moet blijven in de visserijonderhandelingen met het VK en dat zo nodig er een Europese compensatieregeling moet komen om de zwaarste klappen op te vangen.

Forum voor democratie (FvD) vindt dat er een intelligente uittreding uit de EU moet komen (Nexit), na een bindend referendum. Daarnaast schrijft FvD dat ons land moet stoppen met het Gemeenschappelijk Visserijbeleid van de EU. De partij vindt het Visserijbeleid van de EU schadelijk voor de Nederlandse vissers. Afgerekend moet worden met EU-belemmeringen die innovatie - zoals pulsvisserij - tegenhouden.

Denk wil investeren in duurzame energie, zoals windenergie. Verder zijn in het verkiezingsprogramma van Denk weinig visserij-gerelateerde standpunten te vinden. 50plus vindt dat de Nederlandse visserij meer steun moet krijgen tegen onredelijke Europese maatregelen en Code Oranje vindt dat vissers eerlijke prijzen moeten krijgen voor hun producten.