Dorpstienden in Ouddorp is één van de multifunctionele SRGO-accommodaties (Foto: Jaap Ruizeveld).
Dorpstienden in Ouddorp is één van de multifunctionele SRGO-accommodaties (Foto: Jaap Ruizeveld).

Stichting Sport en Recreatie GO politiek onder een vergrootglas

De stichting SRGO, zo staat in het rapport, heeft te maken met een hardnekkig negatief publiek imago en ligt politiek gezien al sinds de oprichting in 2017 onder een vergrootglas. Dit wordt aangeduid als een belemmerend element in het functioneren en presteren van de organisatie. De overeengekomen beheeropgave voor SRGO is te zorgen voor het efficiënt beheren en exploiteren van zeven maatschappelijke accommodaties: Zwembad ’t Zuiderdiep (Stellendam), Sportcomplex De Gooye (Dirksland), de multifunctionele accommodaties De Staver (Sommelsdijk), Grutterswei (Oude-Tonge) en Dorpstienden (Ouddorp) alsmede de Buurtaccommodaties Oostdam (Goedereede) en ’t Haegse Huus (Stellendam).

Voorkeur is Sportbedrijf                                                                                                                                

In het onderzoek wordt teruggekeken hoe een en ander is verlopen. In de aanbevelingen wordt de voorkeur uitgesproken voor een omvorming van de huidige organisatie naar een Sportbedrijf Goeree-Overflakkee. De verwachting is dat dit scenario een gunstig effect zal hebben op verbetering van het imago van accommodaties en het beheer en de exploitatie. Dit zou in één jaar kunnen worden gerealiseerd met een 3 stappenfase. Businesscase (6 maanden); Oprichting/rechtsvorm en marketing (3 maanden) en Inrichting (implementatie nieuwe organisatie) ook 3 maanden. De gemeente dient als integraal opdrachtgever op te treden. Voor wat financiële aspecten betreft moet de gemeente op korte termijn bereid zijn om extra te investeren in organisatie, ontwikkel- en wellicht frictiekosten.

Relatie

Belangrijk is de relatie tussen de gemeente en SRGO en welke rol de gemeenteraad heeft. De relatie bestaat uit een huur-verhuurrelatie en een prestatie-subsidie-relatie. Partijen doorlopen de verantwoordingscyclus met elkaar over twee lijnen: bestuurlijk en ambtelijk. In de ambtelijke lijn is formeel sprake van een integraal accounthouderschap vanuit de gemeente waarbij beleid, financiën vastgoed/onderhoud en beheer bij elkaar zijn gebracht. In de verantwoordingsdocumentatie is dat ook het geval. Maar in de praktijk van afstemming en besluitvorming lopen deze lijnen niet altijd samen. Zo staat kredietbewaking van het dagelijks onderhoud los van de financiële monitoring van subsidie-en exploitatieafspraken. Ook lopen beleid en financiën verschillende routes waardoor besluitvorming, bijvoorbeeld over subsidievaststelling, soms lang op zich laat wachten.

Vaststellen kaders

En dan de rol van de gemeenteraad die formeel in beeld komt bij het vaststellen van de beleidskaders en de financiële kaders voor SRGO. De gemeenteraad bepaalt de beleidsmatig wat- en waarom-vragen, terwijl de SRGO als uitvoeringsorganisatie van dit beleid de hoe-vraag beantwoordt. Dit was het geval ten tijde van de oprichting van de nieuwe uitvoeringsorganisatie SRGO en bij het terug overdragen van de onderhoudstaken en -budgetten van SRGO naar de gemeente. Dit laatste als gevolg van het nieuwe Sportbesluit waarbij de btw door SRGO niet meer verrekend kon worden. In de daaropvolgende jaren zijn er incidenteel aanvullende financiële middelen nodig geweest voor onderhoud en technische installaties. Structurele aanvullende middelen zijn gevraagd en toegekend voor versterking van de personele organisatie. De gemeenteraad is daarin steeds meegenomen, ook al lag besluitvorming hierover binnen de bevoegdheden van het college. Hierdoor was er niet altijd sprake van een duidelijke scheiding van verantwoordelijkheden tussen raad (kaderstellend) en college (uitvoering).

Kritisch over en weer

Het evaluatierapport wijst op klachten en incidenten bij SRGO in de afgelopen jaren, die de vraag opwerpen of de organisatie daar voldoende voor is toegerust. Er is kritiek op het feit dat bij de stichting de kennis van de locatiemanagers over bedrijfsvoering en exploitatie sterk verschilt, waardoor het ontbreekt aan voldoende synergie, samenwerking en gezamenlijke sturing op exploitatie, beheer én organisatie ontwikkeling in het MT. Bij de gemeente wordt geconstateerd dat het opdrachtgeverschap op een aantal punten inadequaat is. Een consequent integrale interne sturing vanuit beleid, vastgoed en financiën ontbreekt en de gemeente haalt de eigen termijnen voor aanvraag, beschikking en vaststelling niet. Die onzekerheid belemmert directie en bestuur van SRGO in de sturing en planvorming aan voorkant en ook in het tijdig kunnen bijsturen.

Niet verwonderlijk dat elke fractie in de oordeelfase over dit beladen agendapunt wel een statement wilde geven.