Aanbevelingen Rekenkamer in handhavingsnota

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeenteraad gaf donderdag steun aan het voorstel om de conclusies en aanbevelingen in het rapport van de Rekenkameronderzoek Handhaving en openbare orde over te nemen en daarmee het college op te dragen deze te betrekken bij de actualisatie van de Integrale Handhavingsnota 20214-2017.

Door Jaap Ruizeveld

Over dit onderwerp was al gesproken in een dialoogbijeenkomst. Aan de nota ligt er een 29 pagina’s tellend document ten grondslag waarin aspecten zijn ingedeeld in een nota van aanbevelingen, een blik op de uitvoering en de rol en sturing door de gemeenteraad. Kernpunten zijn tijdige evaluaties, dialoogbijeenkomsten over onderwerpen, inwonersraadpleging, goede informatie van het college richting raad en ook het signaal dat de volksvertegenwoordigers meer kaderstellend moeten optreden.

Vanuit de raad werd ook duidelijk aan het college gevraagd hierbij een helpende hand te bieden zodat met de gewenste rol beter zou kunnen oppakken. In woorden vertaald: “Breng ons in stelling waardoor de prioriteiten ook beter kunnen worden gepresenteerd.” Het college had al gemeld zich achter de inhoud van het onderzoek te kunnen scharen. Zo zet zij zich in leefbaarheid, voor het bestrijden van (georganiseerde) misdaad, het tegengaan van handel in verdovende middelen/drugscriminaliteit en het aanpakken van overlast en het bevorderen van de verkeersveiligheid. Nieuwe uitdagingen zijn er onder meer bij illegale bewoning.