De door de Hoge Raad van Adel voorgestelde vlag met erboven het gemeentewapen.
De door de Hoge Raad van Adel voorgestelde vlag met erboven het gemeentewapen.

Raad volgt voorkeursadvies voor ontwerp officiële gemeentevlag

De gemeenteraad stemde donderdagavond in met een ontwerpvariant voor een officiële gemeentevlag. Een verzoek hiertoe kwam van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk. Dit in aansluiting op de dorpsvlaggen van Goeree-Overflakkee, als uiting van verbondenheid.

Naast deze dorpsvlaggen blijkt er vanuit particulieren behoefte te zijn aan een vlag met een afbeelding die symbool staat voor alle kernen van Goeree-Overflakkee. Een gemeentevlag is niet verplicht, zo geeft het college in haar voorstel aan, maar speelt een rol in de herkenbaarheid van een gemeente. Bij bijzondere gelegenheden wordt de vlag overigens gebruikt met het gemeentelogo en dat blijft zo. Als onderbouwing en support merkt het gemeentebestuur op dat de gemeentevlag de eilandidentiteit kan versterken en Goeree-Overflakkee ook buiten de gemeentegrenzen op de kaart zet.

Hoge Raad van Adel

Voor wat betreft het ontwerp van een gemeentevlag is het college de Hoge Raad van Adel geraadpleegd. De Raad heeft de gemeente vervolgens een tweetal ontwerpen voorgelegd, waarbij gebruik is gemaakt van de elementen zoals die ook te vinden zijn in het gemeentewapen. Het eerste van deze beide ontwerpen, met plaatsing van de korenschoof op 1/3 van de vlaglengte, heeft de voorkeur van de Hoge Raad van Adel. Geadviseerd is de voorkeursvariant te volgen en als officiële gemeentevlag vast te stellen. De gemeenteraad ging hierin dus mee.

Verkoop van vlag

Aan de uitgifte van een gemeentevlag zijn geen risico’s verbonden. Op het moment van gebruik van de vlag is geen vlaggenprotocol van toepassing. Aan dit voorstel zijn geen kosten verbonden. De opdracht voor samenstelling van de vlag verloopt kosteloos via de gemeente Goeree-Overflakkee. Streekmuseum Goeree-Overflakkee -en eventuele ook andere organisaties- kunnen afnemer zijn van de vlaggen. Zij kunnen de vlaggen aan particulieren verkopen. Voor vaststelling van het ontwerp van een gemeentevlag bestaat geen specifiek wettelijk kader. Nu de raad heeft ingestemd met het ontwerp van de gemeentevlag, wordt het besluit gepubliceerd. De opdrachtverlening tot productie van de vlaggen wordt met het Streekmuseum in Sommelsdijk afgestemd. Ook Eilandmarketing en VVV Goeree-Overflakkee kunnen straks de gemeentevlag verkopen. Het raadsbesluit wordt meegedeeld aan de Hoge Raad van Adel, om de gemeentevlag te registreren in het vlaggenregister.