Afbeelding
Foto:

Opiniecolumn: Potpourri aan politieke partijen

Op zich is het natuurlijk een feestje van de democratie, zoveel partijen. Er valt wat te kiezen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Daar is de keuze zo ongeveer beperkt tussen twee partijen, de Republikeinen en de Democraten. Het is makkelijk om af te geven op ons parlement en de grote hoeveelheid partijen. Maar anderzijds, dat is toch de afspiegeling van ons land? Tot op het bot versplinterd en allemaal behoorlijk eigenzinnig. Misschien wordt het wel tijd voor een Partij van de Christelijke Roodharigen (PCR), bedenk ik me nu.

Maar de nadelen van een grote hoeveelheid partijen laat zich raden. Het vormen van een meerderheidscoalitie wordt steeds lastiger. Kijk maar naar de huidige stand van zaken: de PVV en FvD worden door veel partijen uitgesloten. De SP is meer van het schoppen tegen machtshebbers dan dat zij zelf verantwoordelijkheid draagt. Partij voor de Dieren is zo radicaal dat veel mensen ze er niet bij willen hebben. Datzelfde geldt voor de SGP. 50Plus is intern veel te instabiel. De PvdA heeft dan weer slechte ervaringen met regeren met Rutte. Oftewel, je valt al heel snel terug bij de oude partijen: VVD, CDA, D66, PvdA, wellicht GroenLinks… Het is koffiedik kijken natuurlijk, maar ik verwacht dat we een (centrum)links kabinet krijgen. Iets van VVD, CDA, GroenLinks en Partij van de Arbeid (nu samen 81 zetels in de peilingen). Maar goed, er kan nog een hoop gebeuren voor 17 maart!

Kun jij er nog een beetje wijs uit? Links staan verschillende politieke partijen, rechts (gehusseld) de naam van hun verkiezingsprogramma’s. Verbind de partij met de juiste slogan!

CDAOns plan voor een eerlijker en fatsoenlijker Nederland
ChristenUnie
Een nieuw begin
D66
Kiezen voor wat écht telt
Denk
In vertrouwen
Forum voor Democratie
Het juiste antwoord
GroenLinks
De kracht van PLUS
Partij van de Arbeid
Samen aan de slag
Partij voor de Dieren
DENK anders
PVV
Tijd voor een nieuw realisme
SGP
Stem Nederland terug
SP
Plan B
VVD
Allemaal anders, maar toch gelijkwaardig
50Plus
Zorg voor elkaar
JA21
Het gaat om u
Bij1
Stel een daad