Weercolumn: Enkele koude nachten

Maandag begon de meteorologische lente na een iets te milde februarimaand. Ondanks de zeer koude winterweek, wist het temperatuurgemiddelde bij de gratie van de lenteachtige temperaturen aan het einde van de sprokkel toch te hoog uit te komen. Nog nooit werden er zulke bijna Amerikaanse temperatuurcontrasten opgetekend binnen zeer korte tijd in een sprokkelmaand. Er werd bijna 40 graden verschil binnen ongeveer een week waargenomen. Van bijna -20 graden boven de sneeuw tot afgerond +20 regionaal.

En andermaal volgde na een zacht begin van de week een aanmerkelijk frisser plaatje. Donderdag ging de wind om naar het noordoosten en werd al vrij koude lucht meegenomen uit het noorden van Europa. Vooral de eerstkomende nachten worden koud met vorst. Met name de nachten naar vrijdag en zaterdag geven op uitgebreide schaal nachtvorst. Vooral in de open vlakten van de Eilanden worden de grasvelden en ook de auto’s wit. De laagste minima variëren van iets boven nul in de dichtst bebouwde gebieden tot lokaal bijna -3 graden in de koudste gebieden. Dankzij de maartzon loopt de temperatuur overdag nog op tot maximaal 8 graden. In de zon en uit de wind is het prima. Vlakke hogedrukgebieden brengen ons dit tamelijk stabiele en dus rustige en vrij zonnige maartweer. Vanaf het weekend oogt het anders. Voor het eerst sinds lange tijd lijken opdringerige depressies een belangrijker stempel op het weerbeeld te gaan drukken. We zien in de pluim de neerslagsignalen dan ook geleidelijk toenemen na het weekend. Vooral op dinsdag en woensdag kan het stevig gaan regenen en valt er waarschijnlijk meer dan 10 millimeter. Bovendien wakkert de wind dan soms aan tot krachtig of hard in het kielzog van een storing. In het tijdpad tot half maart ligt een licht wisselvallig weerpatroon dan ook in de lijn der verwachting. Zonnige momenten worden regelmatig afgewisseld door enkele regen-storingen of enkele buien. De temperaturen komen op een normaal maartpeil uit.
De bekende voorjaarsdroogte die even leek aan te vangen een weekje terug, blijft waarschijnlijk dus voorlopig nog uit als we de neerslagimpulsen zo bekijken. De afgelopen winter was uiteraard weer een te zachte in ons land. De winter bleef beperkt tot een week met echte kou en flink wat sneeuw op het pleit. Het kan dus nog steeds winteren in dit land.