Afbeelding

Neem en lees: ‘En zend het aan de zeven gemeenten’

In 2014 promoveerde hij op het proefschrift Vernieuwing en verwarring. De Gereformeerde Gemeenten 1946-1950. Vóór zijn predikantschap was hij (de eerste) jeugdwerkadviseur van de Jeugdbond.

De 11 preken in het boek behandelen de brieven uit Openbaring 2 en 3. Christus Zelf schreef ze aan de zeven gemeenten in het toenmalige Klein-Azië door middel van de apostel Johannes. We mogen gerust zeggen dat deze gemeenten gezamenlijk een portret vormen van de kerk; toen, maar ook nu.

In het jaar 2005 bezocht ds. Golverdingen met zijn vrouw tijdens een reis de restanten van die oude plaatsen. De vele indrukken waren aanleiding om na terugkeer een serie preken te houden over de brieven aan de zeven gemeenten. Ze zijn geschikt voor de leesdiensten, maar zeker ook om persoonlijk te lezen en te overdenken.

Ds. A.B. van der Heiden, een vriend en broeder van ds. M. Golverdingen schreef een Ten Geleide. Toen hem gevraagd werd om een Woord vooraf te schrijven bij deze uitgave, moest hij denken aan de volgende woorden uit de Heilige Schrift: ‘Gedenkt uwer voorgangeren, die u het Woord Gods gesproken hebben; en volg hun geloof na, aanschouwende de uitkomst hunner wandeling.’

Geroepen uit de duisternis tot Gods wonderbaar licht, gaf de Heere hem de opdracht van het Licht te getuigen. Met een citaat onderstreept ds. Van der Heiden bovenstaande: ‘Gods knechten zijn lichtdragers in de geestelijke duisternis van de wereld die in het boze licht. Ze geven zelf geen licht omdat ze zelf het licht zijn, maar geven licht omdat de Zon der Gerechtigheid hen verlicht.’ Bijna veertig jaar heeft hij het Evangelie van zaligheid mogen uitdragen.

Ds. Golverdingen droeg ook de jeugd een warm hart toe. Van 1968 tot 1972 was hij jeugdwerkadviseur bij de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten. Zo heeft hij veel mogen bijdragen aan de opbouw van het kerkelijk jeugdwerk. Het is daarom een goede zaak dat de uitgave van dit prekenboek zal worden ingezet voor de driejaarlijkse actie van de Jeugdbond in januari 2021.

Ds. Golverdingen heeft met diepe ernst en grote bewogenheid in alle getrouwheid ouderen en jongeren voorgehouden dat alleen in Christus het ware Leven te vinden is. We vinden hier terug wat de apostel Paulus schrijft aan de gemeente van Korinthe: ‘Want wij prediken niet onszelven, maar Christus Jezus de Heere; en onszelven , dat wij uw dienaren zijn Jezus’ wil.’

In deze preken wordt de dierbaarheid van Koning Jezus getekend, maar ook de wijze waarop er voor Hem plaats wordt gemaakt in het hart door de onmisbare bediening van de Heilige Geest. In deze preken wordt gewezen op de Koning van der Kerk, Die de zeven sterren in zijn rechterhand houdt, Die in het midden van de zeven gouden kandelaren wandelt. Elk van deze zeven gemeente in Klein-Azië krijgen een persoonlijke brief. De afzender is Christus, de Koning van de Kerk. Elke brief eindigt met ‘Die oren heeft, die hore wat de Geest tot de gemeenten zegt’. Het is duidelijk dat deze gemeenten symbool staan voor de kerk van alle eeuwen.

Hoe kunnen we deze preken typeren? Enerzijds waarschuwend. De alwetende Koning van de kerk ziet dwars door alle schijn heen. Hij komt met Zijn oordelen over alle uitwendige godsdienst. Maar aan de andere kant zijn de brieven ook vertroostend en bemoedigend voor Zijn aangevochten en bestreden kinderen. Het is Christus, Die Zijn bruidsgemeente bewaart en haar eeuwig thuis brengt. Dat is de troost die de zeven brieven bieden aan de gemeente Gods door alle eeuwen heen. Het is de hartelijke wens van ds. A.B. van der Heiden, dat de Heere deze preken voor ouderen en jongeren wil gebruiken als een middel tot levend making uit de dood; maar ook voor Gods kinderen tot vertroosting, bemoediging en onderwijzing. We sluiten ons daar van harte bij aan: Neem, lees, en overdenkt! Van harte aanbevolen.

Een korte inhoudsopgave:

  1. - De gemeente van Efeze en de liefde van Christus
  2. - De Levensvorst en de lijdende gemeente van Smyrna
  3. - De gemeente van Pergamus en het Woord van Christus
  4. - Jezus Christus, de Alwetende, en de gemeente van Thyatira
  5. - De beloften van Koning Jezus voor de gemeente van Thyatira
  6. - Christus, Zijn geest en gemeente van Sardis
  7. - De bemoediging van de christenen in Sardis
  8. - De bemoediging van Filadelfia door de Koning van de kerk ( 1 en 2)
  9. - Christus en de lauwheid van de Laodicenzen
  10. - De kloppende Jezus en de Laodicenzen