Droog en rustig weekend met zon

Bijna Amerikaanse temperatuurcontrasten de afgelopen tien dagen in het land. Topmaxima van 20 graden werden er gemeten op diverse plaatsen, terwijl het weekend daarvoor nog minima van bijna 20 graden onder nul opleverde vlak boven de sneeuw. Tot en met woensdag bleef de luchtaanvoer zeer diep zuidelijk waarmee nog steeds bijzonder milde lucht werd meegenomen vanuit Noord-Afrika. We ademden Algerijnse lucht in waarbij het stofgehalte vooral hogerop fors te noemen was. Kleine deeltjes zand en stof uit de Sahara werden meegenomen in deze luchtstroom. Maandag al was het duidelijk te merken aan het nogal gestoffeerde zwerk dat bepaald troebel oogde. Deze flinke waas voor de zon zorgde er evenwel niet voor dat de temperatuur aanmerkelijk lager scoorde. Het werd juist ongewoon mild de voorbije dagen. De woensdag was de warmste dag uit de reeks met landelijk zelfs afgerond 20 graden. Ook Flakkee deed goed mee met ruim 17 graden in de middag en beleefde waarschijnlijk de warmste dag zo vroeg in het seizoen ooit. Donderdag ruimde de hartverwarmende zuidenwind wat bij naar zuidwest en op vrijdag naar west tot noordwest. De extreem hoge temperaturen voor de tijd van het jaar maken plaats voor nog steeds iets te hoge waarden voor het putteke van de winter.
Over putteke van de winter gesproken: Dezer dagen 35 jaar terug maakten we ons op voor de voorlaatste Elfstedentocht. Bijna iedere nacht vroor het 12-15 graden en overdag bleef het ook vriezen in februari 1986. Waarschijnlijk maken we dit soort taaie vorstperioden nooit meer mee. We hebben het gezien onlangs. De winter duurt ongeveer een week in Nederland tegenwoordig. Een Elfstedentocht rijden lijkt er daardoor niet meer bij.
Richting het einde van de week levert de temperatuur zowel overdag als in de nacht dus in. In het weekend is er een kleine kans op nachtvorst even buiten de meest bebouwde gebieden. Enige regen valt er even richting vrijdag waarna het weekend overwegend zonnig wordt op de Eilanden. De kans op regen van betekenis is klein de komende tien dagen. Mogelijk zijn we zelfs alweer begonnen aan de reguliere jaarlijkse voorjaarsdroogte. Gelukkig is er veel water gevallen de afgelopen herfst en een deel van deze winter zodat de natuur tegen een stootje kan de komende maanden.