Afbeelding
Foto:

De tijd in kleur – beelden uit de wereldgeschiedenis 1850-1960

Met behulp van 200 foto’s uit de periode van 1850 tot 1960 wordt de wereldgeschiedenis in beeld gebracht. De oorspronkelijk zwart-wit foto’s werden digitaal ingekleurd en vertellen samen met de bijschriften het verhaal van een bepalende periode uit onze wereldgeschiedenis.
Beginnend bij de periode van de wereldrijken, via het nieuwe imperialisme naar de jaren vijftig en de wereldmachten. Van koningin Victoria tot Che Guevara en van de natuurkundige Marie Curie tot Mao. De samenstellers bekeken meer dan 10.000 historische foto’s. De twee jaar durende samenwerking leidde uiteindelijk tot een keuze van 200 foto’s, die de geschiedenis van beroemde en vergeten gebeurtenissen combineert.
Het proces van digitaal inkleuren vergt veel voorbereiding. Alles moet kloppen. De juiste kleur van een kostuum of uniform en die van lintjes of onderscheidingen vergt grondig historisch onderzoek. Pas na veel spitten en graven en als alle informatie compleet is, kan de foto met de hand worden ingekleurd. Deze procedure wordt gecombineerd met artisticiteit van de vormgever, waardoor het geheel ook een persoonlijke invulling krijgt.

Napoleon en Sovjet astronaut

Het proces van het inkleuren van een foto nam voor Amaral doorgaans een uur tot een maand in beslag. Soms waren de resultaten ondanks de inspanningen en het onderzoek naar de details van de kleuren niet bevredigend. Dan ging de foto alsnog terug het archief in. Omdat, zo vertellen de samenstellers, sommige dingen zwart-wit moeten blijven.

De spits wordt afgebeten met een foto van Napoleon, op de voet gevolgd door die van koningin Victoria en tsaar Alexander Nikolajevits, om te besluiten met het portret van een Sovjet astronaut uit 1959. Daartussen vinden bekende en onbekende gebeurtenissen hun weg en komen tot leven door de foto’s in kleur. Citaten uit tijdschriften, dagboeken, kranten of romanschrijvers begeleiden de essays bij de foto’s.

Een indrukwekkend boek met mooie, ontroerende en soms heftige foto’s met interessante begeleidende teksten. De waarde van het boek zit ook in het feit dat er relatief veel onbekende gebeurtenissen de revue passeren. Zo worden ook onbekende mannen en vrouwen die op hun eigen manier een rol speelden in de wereldgeschiedenis aan de vergetelheid ontrukt. Een tijdlijn en register completeren het geheel.

De oorspronkelijke uitgave is in hardcover, maar inmiddels verscheen er een tweede druk van ‘De tijd in kleur’ in paperbackvorm, voor een schappelijke prijs.

Dan Jones (1981) is een Britse historicus, journalist en schrijver. De Braziliaanse kunstenaar Marina Amaral (1994) heeft als specialiteit het inkleuren van historische zwart-wit foto’s.