Jas en schoenen kunnen weer worden gepast in de winkel.
Jas en schoenen kunnen weer worden gepast in de winkel. Foto: Shutterstock

Ondernemers aan het woord West-Flakkee

'Op afspraak kan jas en schoen weer in winkels worden gepast'


GOEREE-OVERFLAKKEE - Enerzijds teleurstelling, boosheid en onbegrip landelijk bij o.a.de Horeca (terrassen mogen niet open) en het MKB over nauwelijks veranderde Coronamaatregelen, een doorlopende avondklok en het uitblijven van versoepelingen van het Kabinet voor de komende periode (nu weer tot 15 maart). Anderzijds opluchting bij het onderwijs en bij contactbedrijven die weer aan de slag kunnen gaan. Een beperkt fysiek bezoek op afspraak aan winkels. De jas en schoen kan weer worden gepast. En voor jongeren onder 27 jaar meer vrijheid om in clubverband buiten te mogen sporten. Er kan weer iets meer. Kleine stapjes vooruit, maar dat is op zich al risicovol, gaf een bezorgde demissionaire ministerpresident deze week aan. Eilanden-Nieuws probeerde woensdag bij winkels/instellingen de sfeer te proeven, maar dat viel niet mee. Van volledigheid was geen sprake. Onbereikbaarheid, lijnen bezet en dat urenlang.

Door Jaap Ruizeveld

Evenals, volgens kijkcijfers, ruim 4 miljoen Nederlanders, volgde ook Leon Troost (Hairstyling Hélene aan het Oranjeplein in Stellendam) afgelopen dinsdagavond de persconferentie van Rutte en De Jonge over de actuele stand van zaken in de COVID-19 pandemie en over de aankondiging van een beperkte versoepeling van de maatregelen. Zoals steeds waren hoofdlijnen, dit keer over onderwijsfaciliteiten en het openen van contactbedrijven, waaronder de kappers, al uitgelekt maar zekerheid was er nog niet. “Wij zijn blij nu we weer vanaf woensdag 3 maart, op afspraak en met zorgvuldige hantering van de voorschriften, aan de slag te kunnen gaan," zegt de enthousiaste Stellendamse eigenaar. "De telefoon staat voor het maken van een afspraak roodgloeiend. De eerste twee weken zijn wij volgeboekt. Uiteraard hebben wij al in de afgelopen periode voorbereidingen (inroosteren) getroffen om direct onze klanten weer correct te kunnen bedienen. Wij zijn er klaar voor”.

Lenie Tanis (De Korenbloem aan de Kerkstraat in Goedereede) heeft de afgelopen periode door bestellingen en het afhalen van producten door klanten de populaire bloemenwinkel goed draaiend gehouden. Top, geeft ze aan. Regels hanteren en ook de klant mag weer in de winkel. Fysio Actief Ouddorp heeft, gelet op de medische indicatie, haar werkzaamheden in de voorbije periode kunnen voortzetten. Vorig jaar moest bij het begin van de coronamaatregelen de fysiopraktijk (op enkele uitzonderingen na) kort worden gesloten, maar in mei kon de hulpverlening weer van start. Wim Koek (Textielhuis Modern) aan de Kerkstraat in Ouddorp is als creatief ondernemer te spreken over de versoepeling van de maatregelen. Zeker een verbetering omdat je nu, op afspraak, klanten in een tijdsklok kan ontvangen in de winkel en hen tijd voor uitzoeken en passen kan bieden. Daarnaast blijft deze ondernemer bestellingen bezorgen.

Ongelijkheid

Kees v.d. Bok (Hotel Café Restaurant Akershoek) aan de Boompjes is in zijn uitspraak duidelijk. Veiligheid en gezondheid staan in deze COVID-periode voorop en regelgeving is begrijpelijk. Maar de verschillende invulling van maatregelen en daardoor ongelijkheid voor sectoren en bedrijfstakken is moeilijk te begrijpen. Juist als er in die branches alles is gedaan om een correcte zorgvuldige bedrijfsvoering mogelijk te maken. Voor velen is en wordt het een kwestie van overleven. Onze klantcontacten blijven. Met de mogelijkheid om maaltijden af te halen. Tot voor kort met winterspecialiteiten en nu bijvoorbeeld met een soepje, e.d. Modestudio Le Joujou aan de Weststraat in Ouddorp is wel blij dat het vanaf volgende week nu wat meer mogelijk wordt om - op afspraak - beperkt klanten in de winkel te kunnen ontvangen. Een verbetering, maar het voelt, zoals de brancheorganisatie aangeeft, toch als een beetje onrechtvaardigheid. Wij kunnen in onze ruime winkel aan alle voorschriften en regels voldoen. Dat geldt voor zoveel winkels. Bruna Ouddorp aan de Hoenderdijk was en is alleen open voor postafhandelingen en voor de ING. Klanten voor boeken kunnen wel hun bestelling(en) opgeven en die daarna afhalen. In de periode - vooralsnog tot 15 maart - zijn er dus geen wezenlijke veranderingen en mogelijkheden in de huidige openstelling.