De GO-37 met aan de binnenkant de GO-44 afgemeerd in de Scheveningse haven.
De GO-37 met aan de binnenkant de GO-44 afgemeerd in de Scheveningse haven. Foto:

Te weinig diepte in de geul

Goereese bokkers wijken uit naar andere havens

STELLENDAM - Zoals al eerder vermeld in Eilanden-Nieuws, zijn de afgelopen weken verschillende Goereese kotters als gevolg van een aanhoudende oostelijke wind, die een ontzettend lage waterstand veroorzaakte, uitgeweken naar Scheveningen en IJmuiden.

Tekst en foto: W.M. den Heijer

Op vrijdag 19 februari marktten de GO-37 en de GO-44 in Scheveningen en koos de schipper van de GO-38 voor aanlanding in IJmuiden. In IJmuiden zijn de flyshooter GO-1 en de bokkers GO-5, GO-22 en de GO-26 trouwe klanten. Voor de GO-38 van de familie Tanis was het alweer lange tijd geleden dat er in IJmuiden werd afgeslagen. De visafslag van Scheveningen kent meerdere aanvoerders die thuishoren op Goeree-Overflakkee. Behalve de SL-9, zijn de SL-42 en de SL-45 van de familie Brinkman vaste klant in Scheveningen

Ongunstig tij

Net als de OD-1 en de OD-17 is ook de SL-9 eigendom van rederij Jaczon/Vrolijk. Voorts verschijnen de vangsten van de OD-6 van Sperling twee keer per week in de Scheveningse afslag. De OD-6 vist al geruime tijd met de bordentrawl op inktvis en doet dat niet onverdienstelijk. De GO-37 van Jan en Bram Tanis laat zich wel vaker zien in Scheveningen, zeker wanneer door een ongunstig tij de diepte van de geul in het Slijkgat in het geding komt. Voor de GO-44 was het heel lang geleden dat er op Scheveningen gemarkt werd.