Afbeelding
Foto:

Je hoed als signaal

Waarom hebben we in de kerk soms andere gewoontes dan in de wereld om ons heen? Bijvoorbeeld de hoofdbedekking voor de vrouw. Waarom zou je een hoed dragen? Een vrouw draagt meestal geen hoed, behalve koningin Maxima. En wat het nog verwarrender maakt: in veel kerken hoeft een hoed helemaal niet. In dit boekje laat ds. Brons zien, dat hoofdbedekking gegrond is op de Bijbel. Het is opvallende hoe rijk Paulus in zijn brief aan de gemeente van Korinthe spreekt over dit thema.
Mede naar aanleiding van gesprekken met jonge vrouwen, schreef ds. Brons dit boekje. In de hoop dat het vrouwen bemoedigt om met hun hoofdbedekking in de eredienst een signaal af te geven.

Dit boekje zet in met de volgende vraag: waarom dit boekje?

In de zomer van 2019 behandelde ds. Brons een aantal gedeelte uit de eerste Korinthebrief. Het viel hem op hoe rijk Paulus over de vraag naar de hoofdbedekking spreekt. In de gesprekken met jonge vrouwen kwam het verzoek naar voren om een van de preken uit te werken. Dat gaf dominee de doorslag om op dit verzoek in te gaan. Het is de wens van de auteur, dat dit boekje helpt om zicht te krijgen op de lijnen die de Bijbel ons aanreikt, om een keuze te maken die op de Bijbel gegrond is.

In vier hoofdstukken gaan de schrijver op deze materie in: De Bijbel geeft richting aan; Schepping als uitgangspunt; Hoofdbedekking als inzetting; Een teken dat ver wijst. Het geheel wordt gecompleteerd met een gebruikte literatuurlijst en na elk hoofdstuk gespreksvragen.
Na het lezen van dit handzame, duidelijke en Bijbels gefundeerde boekje zal het duidelijk zijn, dat het hier niet gaat om een inzetting van mensen, maar om een leefregel die terugwijst naar Gods goede schepping en daarmee gegeven orde.

Allereerst gaat ds. Brons in op de uitleg van 1 Korinthe 11 : 2-16. We kunnen de vragen bij dit Bijbelgedeelte splitsen in de vragen naar de uitleg en vragen naar de houdbaarheid van regels voor hoofdbedekking die op dit gedeelte zijn gebaseerd.
De schrijver geeft ook een leeswijzer, advies hoe je dit boekje het best kunt aanpakken. Wil je zo snel weten wát de Bijbel van ons vraagt op het gebied van hoofdbedekking. Ga dan direct naar hoofdstuk 3. Als je benieuwd bent waaróm de Bijbel ons regels geeft ten aanzien van hoofdbedekking, lees dan eerst hoofdstuk 2. Maar het is wel belangrijk om het gehele boekje te lezen, zo veel bladzijden zijn het niet (77 pag.).

Het is een goede zaak dat de auteur het Bijbelse woord Hoofd duidelijke uitlegt aan de hand van het Grieks en van het Hebreeuws. Bescherming is in onze samenleving uiterst belangrijk. Maar wat heeft het woord hoofd uit 1 Korinthe 11 te maken met bescherming? Bij hoofd denk je eerder aan gezag. Het klopt dat in het Bijbelwoord hoofd een gezagsverhouding is bedoeld. Maar tegelijk is dat ook een verhouding die bescherming moet bieden. Gezag en bescherming worden hier beide bedoeld. Anders gezegd: een echte gezagsdrager biedt een veilige bescherming (pag. 24)
We zien dat het Bijbelse uitgangspunt om als man het hoofd te zijn van de vrouw, ook in onze tijd praktisch te maken is. Ook al valt dat niet mee in een tijd van verregaand gelijkheidsdenken. We zien wel dat deze Bijbelse waarde voor mensen in de 21e eeuw moeilijker concreet te maken is dat voor voorgaande generaties. Maar wat moeten we doen wanneer de Bijbel concreet is en onze praktijk daarmee botst? We lezen dat in het vervolg van 1 Korinthe 11.

Alleen een levende band met Christus beschermt tegen de gevolgen van de zonde; dan vervolgt Paulus zijn behandeling van de verantwoordelijkheid van de man. Hij is namelijk geroepen om het hoofd te zijn van de vrouw. Die roeping voert terug op de schepping als begin van alles. Zie 1 Kor. 11 vers 8 en 9: Want de man is uit de vrouw niet, maar de vrouw uit de man. Want ook is de man niet geschapen om de vrouw, maar de vrouw om de man.
God schiep dus man en vrouw. Dat is een verschil dat wij mogen blijven benoemen. Het is met de schepping gegeven. Maar Paulus benadrukt nog iets anders. Eva is uit de man genomen. Daarmee geeft de Heere hier een orde aan in Zijn schepping. Man en vrouw zijn voor God van gelijke waarde. Maar ze zijn niet gelijk, ook niet in de christelijke gemeente. De vrouw is immers uit de man.

Nog enkele opmerkingen over hoofdstuk 4: een teken dat ver wijst:

God is het Hoofd van Christus, maar de hoofdbedekking van de vrouw wijst naar verschillende richtingen:
Terug naar de schepping; hoofdbedekking zal de engelen verheugen, juist in de christelijke gemeente wordt iets zichtbaar van hoe volmaakt de Heere Zijn schepping heeft bedoeld. Voor Adamskinderen is er een weg terug. Dat is alleen mogelijk in de weg van het wonder. De hoed wijst op dat herstel.
Het teken wijst vooruit; hoofdbedekking is een voorbode van een nieuwe schepping die zich onder de bediening van de verzoening al aandient.

Het teken wijst omhoog; de bruidskerk van Christus bestaat uit vrouwen en mannen, groot of klein. Christus reikt aan de bruidskerk een sieraad aan. Voor een bruid is dat haar sluier. Zo mogen een meisje en een vrouw zich in de samenkomst tooien met hun hoofdbedekking als teken van dat bruidssieraad. En het teken wijst ook omhoog, omdat het naar Christus wijst.
Het teken wijst ook naar beneden; een teken van nederigheid, in onderwerping aan de orde die God in Zijn schepping heeft gelegd. Dit wijst trouwens ook naar Christus’ nederigheid.

Dominee Brons eindigt dit boekje met de volgende woorden:

Een vrouw of een meisje die in de samenkomst haar hoofd bedekt, eert daarmee God en zijn gebod, dwars tegen alle opvattingen in van mensen om ons heen. Je hoofdbedekking is een signaal dat aangeeft bij Wie je wilt horen!
Veel moet in deze bespreking achterwege blijven, in verband met de ruimte, maar dit boekje is het waard om aan te schaffen en te lezen. Op Bijbelse gronden wordt de hoofdbedekking bij meisjes en vrouwen uiteengezet. En het is meer dan een signaal, het is het onderhouden van Gods inzetting. Neem en lees!