Afbeelding
Foto: Shutterstock

Een ‘nieuwe samenleving’ na corona?

De maatregelen rondom de COVID-19 pandemie heeft veel gevolgen. Winkels waren en zijn voor kortere of langere tijd gesloten, de horeca was, op de zomermaanden na, vrijwel geheel dicht. Sportbeoefening in clubverband was niet meer mogelijk. Daarnaast werd er de veelbesproken avondklok ingevoerd. Hoewel we volgens het RIVM al in de derde golf van de besmettingen zijn aangeland, zal er waarschijnlijk toch een tijd komen dat COVID-19 achter ons ligt of dat het virus wat minder kwaadaardig is geworden en meer hanteerbaar zal zijn. Hoe zal dan de samenleving er uit gaan zien?

De wereld heeft veel crises gehad en toen men in de misère zat, waren er altijd wel mensen die moed vatten en dachten dat, als alles voorbij was, ook alles anders zou worden. Er zou een ‘nieuwe samenleving’ worden opgebouwd. Onder meer koningin Wilhelmina en een aantal gelijkgestemden hadden deze verwachting en het voornemen na de Tweede Wereldoorlog. Vanwege de wederopbouw kwam er economische vooruitgang, maar niet de door haar zo gehoopte politieke vernieuwingen met veel minder partijen. Ook na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog was er optimisme, maar deze ‘grote oorlog’ leidde zelfs tot een andere oorlog.

Politiek gezien zal men ongetwijfeld aan de slag gaan om bij een volgende pandemie beter voorbereid te zijn, want men zal er wel van overtuigd zijn dat er op het gebied van gezondheidszorg, veiligheid, preventie en communicatie wel een en ander te doen is.

In het afgelopen jaar werd er meermalen opgeroepen om meer oog te hebben voor de naaste. Gaan we gezonder leven? Verdwijnt de marktwerking uit de zorg? Wordt de gezondheidszorg anders ingericht? Hoe zal het zijn als de kerkdeuren weer opengaan? Wordt alles weer als voorheen? En het verenigingsleven? Zijn de leden er nog?
Ongetwijfeld zullen er naar aanleiding van deze crisis nieuwe mogelijkheden worden aangeboord en een deel van de voorgenomen vernieuwingen zal inderdaad worden uitgevoerd. Maar hoe het werkelijk zal zijn? Dat weten we pas over een aantal jaren.
Wel leert de geschiedenis dat grote veranderingen lang niet altijd vanzelf gaan. Welke weg zal worden ingeslagen, wordt ook een zaak van keuzes maken.