Afbeelding
Foto:

Ook in 2021 volop aandacht voor het eilandelijk erfgoed

De erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, die inzoomt op het leven tussen en met het water, als vriend en vijand, wijst de weg. Dat gebeurt al jaren door het maken van brochures, folders, kaarten, apps, QR-codes met informatie, Erfgoedpaspoort, Erfgoedmagazines en themapagina’s in de krant. Allemaal bedoeld om jong en oud te attenderen op het unieke erfgoed en hoe je dit kunt beleven.

Uitgaven

Ook in 2021 is er het nodige te verwachten van de erfgoedlijn. Zo valt in maart bij iedereen op het eiland een Streekgids Goeree-Overflakkee van de FietsActief in de bus. Het blad verschijnt ook op Voorne-Putten en Schouwen-Duiveland. De totale oplage is 130.000 exemplaren. Daarnaast verschijnt in maart/april de routekaart – fietsen en wandelen – over de geschenkwoningen Watersnoodramp 1953.
Het erfgoed van Ooltgensplaat staat centraal in een uitgave die eind april huis-aan-huis verschijnt.

Eind mei, begin juni verschijnt het Erfgoedmagazine 2021 waarin traditiegetrouw het Erfgoedmagazine junior is opgenomen. Vlak voor Open Monumentendag, de tweede zaterdag van september, geeft de erfgoedlijn een speciale editie van het Erfgoedmagazine uit. Deze editie verschijnt niet huis-aan-huis, zoals het Erfgoedmagazine in het voorjaar, maar is af te halen bij onder meer het VVV Inspiratiepunt in Ouddorp, de musea en de bibliotheken. Ook in de winter is het erfgoed de moeite waard. Daarom vragen vier themapagina’s in het Eilanden-Nieuws daar in december aandacht voor.

Publieksevent

Open Monumentendag is niet alleen een mooie aanleiding om een Erfgoedmagazine uit te geven, maar ook om het publieksevent van de erfgoedlijn te organiseren. Jong en oud kunnen van alles zien, doen en beleven op het gebied van het eilandelijke erfgoed. Twee jaar geleden vond de eerste editie van het publieksevent van de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee plaats op de Menheerse Werf. In 2021 is Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat the place to be.

Voor dit jaar staan verder een ondernemerstour en publiekstours op het programma. De bustochten leiden langs de hoogtepunten van het eilandelijke erfgoed. Ondernemers in de toeristisch-recreatieve sector kunnen op deze manier ideeën opdoen voor het geven van bezoek- en beleeftips aan hun gasten.

De verschillende routes die de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee heeft ontwikkeld krijgen dit jaar een gezamenlijke, herkenbare plek op de nieuwe website van Eilandmarketing Goeree-Overflakkee: visitgo.nl. Zo wordt het nog makkelijker om wandelend, fietsend, autorijdend of varend het erfgoed te beleven.

Prijswinnaars quiz

Op de themapagina’s van de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee die in december verschenen in het Eilanden-Nieuws, stond een erfgoedquiz voor jong en oud. Uit de tientallen inzendingen zijn de volgende prijswinnaars getrokken: P. van den Boogert in Aalst, P. Oversluizen in Dirksland en K. Wolfert-Krijger in Stellendam. Zij kunnen een mooie erfgoedprijs tegemoet zien. De oplossing van de quiz is 'Watersnoodramp'.