Een dialooggesprek in Dirksland in 2012. Foto: Archief Eilanden-Nieuws
Een dialooggesprek in Dirksland in 2012. Foto: Archief Eilanden-Nieuws Foto:

De Dialoog brengt eilanders met elkaar in gesprek

GOEREE-OVERFLAKKEE – Buurman, we hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar het is wel goed als we elkaar begrijpen, ons verdiepen in elkaars achtergronden en beweegredenen. Mensen met elkaar in gesprek brengen, dat is het doel van De Dialoog op Goeree-Overflakkee. De Week van De Dialoog staat voor de deur: op 4, 5, 6 en 7 november gaan eilanders op verschillende locaties met elkaar in gesprek over het thema 'Ik ben beter dan jij'.

Door Kees van Rixoort

Het is de tweede keer dat de Week van De Dialoog wordt gehouden op Goeree-Overflakkee. Vorig jaar, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, was de aftrap. Het thema 'Samen-Leven' bracht aardig wat mensen op de been en aan de gesprekstafel. Er waren acht van die tafels met gemiddeld zeven gesprekspartners. "Het voldeed aan de verwachtingen", zegt Joop Bensdorp van de Stichting DialoogGO. "Al zou ik de volgende keer wel wat meer pluriformiteit aan de gesprekstafels willen zien zitten."

Bensdorp, inwoner van Dirksland, bracht De Dialoog naar Goeree-Overflakkee nadat hij er in zijn vorige woonplaats, Bussum, mee in aanraking was gekomen. "Ik was er erg van onder de indruk. Toen we waren verhuisd en zag dat De Dialoog hier nog niet was, dacht ik: dat moeten we hier ook introduceren."

De Dialoog – vroeger een dag, nu een week – is ontstaan in Rotterdam. De moord op Pim Fortuyn bracht grote spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen aan het licht. Het antwoord van het stadsbestuur was het organiseren van gesprekken. Dat werkte zo goed, dat De Dialoog uitwaaierde naar tal van andere gemeenten in Nederland. Momenteel doen er honderd mee.

Luisteren

Bensdorp: "De essentie is: met elkaar in gesprek gaan. Niet een mening spuien en iemand overreden, maar echt in contact komen. Horen hoe iemand tegen de wereld aankijkt en begrip krijgen voor zijn of haar achtergronden en standpunten. Openstaan voor de ander. Luisteren is daarbij een belangrijk element."

De Dialoog kent daarom een aantal regels. Zoals: val elkaar niet in de rede, zegt niet 'het is zo dat…', maar 'ik vind dat…'. De gespreksleider houdt deze regels in de gaten. Een gesprek kent vier fasen: kennismaken, ervaringen uitwisselen, wat zou je willen veranderen, wat is er nodig om dat voor elkaar te krijgen. "Dan houdt het op. Daarna kun je er zelf mee verder en misschien een stap zetten of iets veranderen aan je gedrag of je houding. Bewust worden van hoe je met elkaar omgaat, dat is het onderliggende doel."

Voor iedereen

Grote spanningen tussen bevolkingsgroepen zijn er niet op Goeree-Overflakkee. Is zo'n Dialoog dan wel nodig? "Jazeker", zegt Joop Bensdorp, "Je hebt hier bijvoorbeeld wel een zekere scheidslijn tussen kerkelijk en niet-kerkelijk. Het zou mooi zijn als de gesprekken ook over die scheidslijn tot stand komen. De Dialoog is voor iedereen. Het is goed als mensen naar elkaar luisteren en niet te snel op voorhand een oordeel klaar hebben. Hoor je iemands verhaal dan merk je dat dingen veel genuanceerder liggen."

Vooruitlopend op de Week van De Dialoog was er al een Dialoog voor scholieren. Ongeveer zestig leerlingen van de RGO en het Albeda College gingen onlangs in het Rondeel met elkaar in gesprek. Het hadden er negentig kunnen zijn als de deelnemers van de Prins Maurits zich niet hadden teruggetrokken in verband met het overlijden van een leerkracht.

Een hele ervaring

Joop van Son uit Dirksland was een van de gespreksleiders. "Vorig jaar november heb ik meegedaan als gesprekspartner. Een heel goed initiatief, dat tegen de individualisering ingaat en mensen met elkaar verbindt. Het gesprek was een hele ervaring: je praat en de anderen luisteren. Vervolgens luister je naar mensen aan wie je normaal gesproken voorbij loopt."

Die ervaringen zetten zich voort tijdens de scholierendialoog. "Heel opvallend: jongeren zijn vaak bezig met hun iPhones, iPods en iPads, maar tijdens de gesprekken bleek dat ze ook goed kunnen praten en luisteren. Het viel me op dat ze in hun prille leven vaak al heel goed hebben nagedacht over van alles en nog wat."

Nuances

Het thema was, net als straks tijdens de Week van De Dialoog, 'Ik ben beter dan jij'. Het thema is aangedragen vanuit de scholen. Volgens Van Son kwamen er tijdens de gesprekken veel nuances naar boven. "Het riep verontwaardiging op, maar bijvoorbeeld bij sport is het wel lekker als je beter bent dan een ander… De gesprekken liepen vanzelf, ik hoefde heel soms maar een beetje te corrigeren. Je hebt vlotte praters en minder vlotte praters, maar iedereen is aan het woord gekomen."

Aanmelden

Voor de gesprekken in de Week van de Dialoog zijn nog aanmeldingen mogelijk. Per avond – vier in totaal – zijn er drie gesprekstafels, verspreid over het eiland. Aanmelden kan via de website van de organiserende stichting: www.goeree-overflakkeeindialoog.nl of www.goindialoog.nl, of telefonisch via 06- 50606842.

Meedoen is gratis. De Dialoog drijft op sponsors en instellingen die ruimte en koffie beschikbaar stellen. Ook de gemeente Goeree-Overflakkee ondersteunt en faciliteert de gesprekken. Burgemeester Ada Grootenboer is ambassadeur van De Dialoog op het eiland.