'Hennepkwekerij' van vijf plantjes

OOLTGENSPLAAT - De politie Goeree-Overflakkee heeft afgelopen woensdag naar eigen zeggen een hennepkwekerij geruimd in een woning in Ooltgensplaat. Contact met de familie van de verdachte leerde echter dat het om vijf plantjes voor thuisgebruik ging.

In de woning werd volgens de politie "een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. De hennepkwekerij is geruimd. Behalve de hennepkwekerij werden ook een grote hoeveelheid gedroogde henneptoppen, een drietal plakken hasj en twee zakjes met xtc-pillen aangetroffen. Tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt."

Tot zover niet bijzonders, ware het niet dat een familielid van de verdachte naar aanleiding van het politiebericht contact zocht met de redactie van Eilanden-Nieuws. Volgens het familielid ligt de zaak een stuk genuanceerder dan de politie doet voorkomen. "Het lijkt nu alsof er een complete kwekerij is geruimd, maar het ging om vijf plantjes die puur waren bedoeld voor thuisgebruik, als hobby. Er kwam een grote vrachtwagen de straat in rijden, daar blijkt volgens mij wel uit dat er geen onderzoek vooraf is gedaan."

Hennep kweken mag niet en dergelijke pillen zijn ook verboden, dus als er een straf volgt dan is dat terecht, aldus het familielid. "Ik zal dat nooit goedpraten. Maar de politie geeft nu een verkeerde voorstelling van zaken en dat vind ik heel erg kwalijk."

Dat de inwoner van Ooltgensplaat vijf plantjes had, is goed te verklaren. Bij een hoeveelheid van vijf planten of minder wordt aangenomen dat er geen sprake is van beroeps- of bedrijfsmatig handelen, aldus het Openbaar Ministerie. "Het telen van vijf hennepplanten of minder is dus weliswaar verboden, maar wordt niet strafrechtelijk vervolgd. De planten worden wél in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie zal in die gevallen echter meestal geen strafvervolging instellen."