V.l.n.r. Ruud Kuijer, Jacob Rink en Jacob Jan Dogterom (Foto: Erwin Guijt).
V.l.n.r. Ruud Kuijer, Jacob Rink en Jacob Jan Dogterom (Foto: Erwin Guijt).

Werkgroep GO: "Investeren in je relatie is het absoluut waard"

Voor het interview start leest Kuijer voor uit de Bijbel en gaat voor in gebed. "Ik hoop dat we mensen duidelijk kunnen maken dat we niet boven hen willen gaan staan, maar dat we het doen vanuit een stuk bewogenheid." Dogterom vult aan: "Ik ben ouderling geweest, en als je dan ook ziet welk een leed zich er achter de voordeur afspeelt rondom deze thematiek… dat doet pijn in je hart." Er worden ook nog enkele boekentips uitgewisseld, zoals 'Liefde en respect' en 'Anders dan je droomde'.

Tijdens een bidstond van christengemeente De Rots haalde iemand de reclameposters van Second Love aan. Deze waren onder andere te zien op de bushokjes in Nieuwe-Tonge. "Van daaruit zijn we na gaan denken wat we hieraan konden doen." Kuijer maakte vanuit zijn eigen netwerk een appgroep aan. Ook werden de lokale én landelijke CU- en SGP-fracties aangeschreven. Met de eerste hopen ze binnenkort in gesprek te gaan. "Zou je er nog in het artikel willen zetten dat mensen ons kunnen bereiken op contact@zoekdevredevoorflakkee.nl?"

Hypocriet

"Daarnaast bidden we voor Goeree-Overflakkee en willen we mensen wakker schudden. Overspel is een enorme vernietiging van relaties, iets heel moois wordt kapotgemaakt." Verheij: "We willen laten zien dat dit niet normaal is, ondanks dat het door veel mensen wel als normaal wordt gezien. Kijk, iedereen is op zoek naar spanning in zijn of haar leven, maar maak dan geen dingen kapot." Dogterom vult aan: “Werk aan je relatie en investeer erin. Het is heel waardevol om een gezin te vormen en dit te onderhouden."

Kuijer: "We willen het bespreekbaar maken. Dit is namelijk niet alleen maar een onderwerp voor christenen, ook veel niet-christenen moeten niets van ontrouw hebben. Het is dus nadrukkelijk niet alleen maar iets wat christenen vinden." Verheij: "De kerk laat daarin zelf steken liggen. We houden graag de schone schijn op als kerkmensen. Maar wij zijn echt geen haar beter dan de rest van de wereld hoor. Overspel en alle ellende die daaruit voortvloeit, komt overal voor. Christenen zijn daarin misschien wat hypocriet. Ik hoop dan ook dat er binnen de kerken meer aandacht wordt aan besteed aan dit onderwerp."

Stabiele relatie

Volgens Rink is er een directe link tussen overspel en de stijgende kosten van de jeugdzorg. "Familie van me werkt in de jeugdzorg en daar zitten heel veel schrijnende gevallen bij. Veelal zijn het kinderen van wie de ouders een vechtscheiding gehad hebben. Al die kinderen zijn blijvend beschadigd. Dat zeggen we allemaal heel erg te vinden, maar wat doen we vervolgens tegen het actief aanmoedigen van overspel?" Verheij sluit zich daarbij aan. "Bij overspel gaat er echt wat kapot. Denk maar aan plakband wat je telkens ergens opplakt en weer losmaakt. Op een gegeven moment blijft het niet meer plakken: je kunt geen goede, stabiele relatie meer opbouwen."

Verheij spreekt uit ervaring – dat is dan ook de reden waarom ze niet met haar echte naam in de krant wil. Haar man is vreemdgegaan. Wat kan ze daarover vertellen? "Je hebt het gevoel dat je faalt als mens. De neiging is groot om de weg van de minste weerstand te kiezen en uit elkaar te gaan. Ik was heel mijn naïviteit, vertrouwen en romantiek kwijt. Ik zag het absoluut niet aankomen. Er overkomt je iets wat je normaal bij andere mensen ziet gebeuren. Je weet niet wat het is totdat je het meemaakt en je gaat ook aan jezelf twijfelen", geeft ze eerlijk toe. "Wat is er mis met mij dat hij een ander zoekt?"

Investeren in je relatie

De werkgroep hamert er nogmaals op om er met elkaar, binnen een relatie, over eventuele problemen te praten. "Misschien heeft het ook wel te maken met de cultuur op het eiland, dat er over veel dingen gezwegen wordt. Bovendien krijgen veel jongeren in films vaak een veel te romantisch beeld van liefde voorgeschoteld." Bevlogen klinkt het: "Maar je moet investeren in je relatie, dat is het ook waard. Echte liefde krijg je door stabiliteit, daar zijn we van overtuigd. Hoe het kan dat er zo actief reclame wordt gemaakt voor overspel en dat de gemeente dit toelaat, begrijpen we echt niet."

Wat de werkgroep in de toekomst precies gaat doen, daar zijn ze nog niet helemaal over uit. “We willen in ieder geval de gemeente oproepen om de posters weg te halen.’’ Belemmert dat niet de vrijheid van mensen om daar reclame voor te maken? “Dat wordt inderdaad vaak geroepen. Maar er wordt maar één kant van het verhaal verteld (de spanning die het met zich meebrengt) en mensen worden gehersenspoeld: er wordt iets normaal gemaakt wat helemaal niet normaal is. Bovendien ondervindt het hele gezin er schade van. De gemeente Goeree-Overflakkee moet niet alleen kijken naar financieel gewin, maar ook naar de schadelijke gevolgen ervan. De ellende moet beseft worden en bespreekbaar gemaakt worden. Dat willen wij bewerkstelligen.’’

*wegens privacy-redenen is deze naam gefingeerd