Afbeelding

Ds. Van Appeldoorn neemt afscheid van HHK Melissant:

"Wij laten elkaar los, maar de toekomst is in God"

In de preek zijn er drie punten: een droevige reden, een rijke troost en een heerlijke hoop. De predikant begint met een kort persoonlijk woord. "Wat zal ik vanmiddag zeggen? We voelen ons allemaal wat verlegen en zoeken naar woorden. Maar ik heb mogen ervaren dat wanneer onze eigen woorden tekortschieten, we Gods Woord moeten laten spreken. Daarom luisteren we vanmiddag naar het afscheid van Paulus van de gemeente van Efeze. Hij mag de gemeente in Gods handen bevelen. Dat mag ik ook vandaag doen."

Briesende leeuw

In de tekst gaat het over Paulus die naar Jeruzalem reist, na zojuist zijn derde zendingsreis gemaakt te hebben. Hij laat de ouderlingen van de gemeente van Efeze bij zich roepen en spreekt hen toe. "Net zoals de gemeente toen staan ook wij open voor dwalingen en verleidingen. De wolven kunnen komen van buitenaf, maar ook van binnen de gemeente zelf. Er kan dan ook best een zekere angst zijn: hoe gaat het nu verder met de gemeente van Melissant? De duivel gaat immers rond als een briesende leeuw."

"Maar Paulus blijft daar niet in hangen, en dat moeten wij ook niet doen. Er zit ook een rijke troost in het gedeelte. Hij mag de gemeente aan de Heere overdragen, en dat mogen we ook vanmiddag doen. God houdt Zijn gemeente in Zijn hand, ondanks de wolven van binnen en buiten. Met Christus' bloed is voor de zonde betaald, de liefde van God voor ons is duidelijk door het zenden van Zijn Zoon. Als we de Bijbel samenvatten in één woord, dan is dat genade. Het Woord verandert nooit. De stem die het brengt kan anders zijn, maar het Woord blijft hetzelfde. Wij laten elkaar los, maar de toekomst is in God."

Lege plaats

Na de preek zijn er nog een tweetal sprekers. Allereerst spreekt dhr. De Wit namens het Breed Moderamen Classis Zuid-West. Op de video-verbinding is het eerste deel van zijn toespraak niet te horen. Maar uiteindelijk wenst hij de predikant een goede en gezegende tijd toe, en spreekt de hoop op dat de gemeente van Melissant niet lang vacant zal blijven. Voorlopig is ds. Van Estrik bereid gevonden om als consulent op te treden.

Namens de gemeente en kerkenraad spreekt scriba Van der Veer. Hij bedankt de predikant voor alles van de afgelopen periode. "U moet nu de gemeente loslaten, en dat kan pijn doen. Maar het is de Heere die u van hier geroepen heeft. De weg leidt naar Loon op Zand. We hopen dat God met u mee mag gaan, en u ook daar de aanwezigheid van Hem mag ervaren." Zijn laatste woorden richt hij tot de kerkelijke gemeente. "We hebben nu een lege plaats in onze gemeente. Maar het Woord en de Herder blijven. Zult u dan ook uw plaats niet leeglaten?" Tot slot vraagt hij de gemeente haar predikant toe te zingen met de woorden van psalm 33.

Luisterend oor

Ds. Van Appeldoorn sluit ook persoonlijk af. "We hebben met elkaar gestaan rondom de wieg én het graf. Juist door die band is het zo moeilijk om elkaar weer los te laten. Dank voor alle openheid, het lief en leed werd met elkaar gedeeld. Met de kerkenraad was het heel waardevol om met elkaar te spreken over hoe de Heere ons geroepen heeft tot Zijn dienst. En jongeren, ik vond het mooi om jullie catechisatie te geven, dat weten jullie. Ik ga jullie missen."

De burgerlijke overheid is niet aanwezig in verband met het coronavirus. Wel stuurde burgemeester Grootenboer een kaart, als blijk van medeleven. "Hartelijk dank voor de constructieve wijze waarop we met elkaar spraken, hoe u het goede zocht en een luisterend oor bood. Bedankt voor iedereen die per post, mail, telefoon of fysiek betrokkenheid toonde de afgelopen tijd. Gemeente, we hebben ons hier thuis gevoeld. Uiteindelijk willen we eindigen in de Heere." Voor de laatste keer zegent hij als predikant dan ook ‘zijn’ gemeente, in de naam van de Drie-enige God.