Lenteachtige temperaturen het weekend

De opmerkelijke februarikoudegolf van 2021 is voorbij. Afgelopen maandagochtend bracht een portie regen (soms met verraderlijke ijzel) de mildere lucht in het land. Toch kwam de temperatuur afgelopen zondagmiddag ook al iets boven nul. Maar door de soms extreem lage luchtvochtigheid (Maastricht 15%) bleef het ijs nog lang droog op veel stekken. Aanvankelijk was er even sprake van dat de winterkou geprolongeerd zou worden tijdens deze week. Een nieuwe mastodont van hoge druk boven Scandinaviƫ zou dan wederom met februarikou komen. Die afdeling kou stroomde de voorbije dagen weliswaar uit over Oost-Europa en de Balkan (Athene in de sneeuw), maar liet de Lage Landen letterlijk links liggen.

In plaats van een koud regime bereikt ons juist zeer zachte lucht uit Noord-Afrika tegen het weekend. Vanaf het einde van de week zijn middagtemperaturen boven 15 graden haalbaar in het zuidwesten van het land. We kunnen eigenlijk bijna spreken van een vleug lente. De nachten echter worden vrij fris met zelfs even een kleine nachtvorstkans na het weekend. Doordat het flink helder wordt warmt de zon de bodem mede op. In de kleine uurtjes verliest de grond deze ingekomen straling vervolgens richting de goeddeels heldere hemel.
Vanaf vrijdag komt er steeds meer zon en stijgen de dagtemperaturen dus fors op Flakkee. Maxima tot 17 graden zijn niet ondenkbaar en de zon schijnt opperbest zaterdag en zondag.

Door de bank genomen blijft de luchtdruk hoog boven het hoge noorden van Europa de komende weken. Bij een aantal modelvarianten zien we de stevige Scandinavische hoge druk zich dan ook weer westwaarts bewegen begin maart. Het past in het plaatje van deze winter, waarin de reguliere westcirculatie al twee maanden schittert door afwezigheid, dat de kou nog een keer terugkeert. Ik sluit dus niet uit dat we nog een keer vorstweer kunnen krijgen in het allerlaatste deel van deze sprokkelmaand, of in de eerste week van maart. In theorie kan er tot rond 10 maart nog geschaatst worden. We zagen dat tijdens de intens koude apotheose van de winter 2018. In 2013 werd er zelfs eind maart nog geschaatst her en der.