Afbeelding
Foto:

NLDelta: "Onze invloed op besluitvorming is beperkt"

VVD kritisch en ontevreden over proces statusaanvraag Nationaal Park NLDelta

De vragen van de VVD zijn onder meer toegespitst op de status en het proces rond de aanvraag van dit nieuwe nationale park, dat het gebied zal omvatten van Biesbosch tot Haringvlietsluizen, met niet alleen daarin de huidige beschermde natuurgebieden, maar waarin Goeree-Overflakkee in zijn geheel wordt opgenomen. Er zijn volgens de VVD nog erg veel zaken onduidelijk, bijvoorbeeld welke juridische status en bescherming NL Delta zal krijgen. Nijssen: "De bestaande nationale parken zijn allemaal Natura 2000-gebied en worden daardoor beschermd. Volgens het college zal dat niet gelden voor NL Delta en verandert er eigenlijk helemaal niks." Het VVD-raadslid betwijfelt dat. "Hoe voorkomen we dat via de rechter kan worden afgedwongen dat het nieuwe nationaal park extra beschermingsmaatregelen moet gaan nemen? Of dat de status nationaal park kan worden aangevoerd als argument om nieuwe ontwikkelingen tegen te gaan of af te remmen."

De VVD is verder ontevreden dat het proces zich niet alleen buiten het gezichtsveld van de gemeenteraad heeft afgespeeld, maar dat ook ondernemers, landbouwers, vissers en inwoners niet zijn betrokken. "Wat betekent de toetreding tot NL Delta voor hen", vraagt Nijssen zich af. Ook zijn er zorgen of de gemeente wel de regie over het gebied kan behouden en is het onduidelijkheid over de rol en bevoegdheden van de toekomstige beheerautoriteit. Dit na het oprichten van een vereniging waarin de deelnemende overheden zullen zijn vertegenwoordigd. Nijssen wil verder weten wat deze ontwikkeling betekent voor de bestaande - en toekomstige bedrijvigheid, het wonen, werken en recreëren op het eiland. "De stikstofproblematiek en de klimaatzaak hebben laten zien hoe dit soort dossiers uit de handkunnen lopen en politiek en bestuur na slepende juridische procedures het nakijken hebben."

Zoals onze krant onlangs meldde, werd door programmamanager mevrouw Heindijk op 4 februari in een dialoogbijeenkomst van de raad een toelichting gegeven op de statusaanvraag Nationaal Park NL Delta. Teleurgesteld en boos geeft Ellen Nijssen aan dat “het van bovenaf opleggen van dit soort onderwerpen zonder overleg met inwoners en ondernemers niet meer van deze tijd is”. Zij noemt de toezegging van wethouder Markwat dat er nog een webinar komt over dit onderwerp “mosterd na de maaltijd”. De pap is al gestort, dat is wel duidelijk, geeft het VVD-raadslid aan in het persbericht van de fractie, die de zorgen en vragen ook bij enkele leden van de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft neergelegd.

Reacties

Gevraagd om een reactie op de VVD-opmerkingen, stelt programmamanager van NL Delta Stella van Uffelen dat de begrenzing van NLDelta geen nieuwe beperkingen met zich brengt vanuit het rijk. Ook de provincies zullen aan de begrenzing van NLDelta geen beperkingen verbinden. De gemeente behoudt zeggenschap en haar verantwoordelijkheid. Bij integrale afwegingen en besluiten van de gemeente neemt zij het belang van NLDelta zo veel mogelijk mee. Over kritiek op het proces en de rol van de gemeenteraad bij besluitvorming zegt Van Uffelen: "De ontwikkeling van een Nationaal Park nieuwe stijl is een omvangrijk, ambitieus en complex proces, mede door het grote aantal potentiële deelnemers. Elke afzonderlijke gemeente kent haar eigen (politieke) dynamiek rond de besluitvorming. De gemeentelijke vertegenwoordigers worden zo goed mogelijk geïnformeerd en bij de totstandkoming betrokken. Kritische vragen horen bij een dergelijk proces en zullen zo zorgvuldig mogelijk beantwoord worden. De invloed op de daadwerkelijke besluitvorming in een gemeenteraad vanuit NLDelta is beperkt. Er worden veel gesprekken gevoerd om een zo scherp mogelijk beeld te krijgen van de wensen en behoeften van de potentiële deelnemers. Indien mogelijk kan het concept Aanvraag Status Nationaal Park daarop aangepast worden.”

Planning

In de planning wordt ervan uitgegaan dat na besluitvorming door GS het aanbieden van de aanvraag voor Nationaal Park NL Delta aan het Ministerie voor de zomer van dit jaar kan plaatsvinden. Gemeenten hebben dus de komende weken tijd om het onderwerp zorgvuldig te bespreken. Als de planning zoals aangegeven kan worden ingevuld, is het mogelijk dat de vereniging NLDelta in de tweede helft van 2021 kan worden opgericht.