Onbereikte volken

Er zijn, als we de lijst nagaan, echter heel wat gebieden waar het Evangelie wel eens geweest is maar later weer is verdwenen. Dat is de aangrijpende werkelijkheid voor Noord-Afrika en Turkije. Ooit waren dat de centra voor de christelijke kerk. De zeven gemeenten (Openbaring 2-3) liggen in het huidige Turkije. En Augustinus werkte en leefde voor een groot deel in Noord-Afrika. Het zijn landen waar vandaag de dag de Islam de heersende religie is. Het kan dus zijn dat een land niet meer christelijk is. Het zou zomaar kunnen dat over een aantal decennia ook ons land volstrekt seculier is geworden. En ooit zei Luther, waar het geweest is komt het niet meer terug.
Er was nog iets wat opviel in de lijst. De twee landen met meeste mensen zijn China en India. Het blijkt dat in China het overgrote deel van de bevolking op één of andere manier wel bereikt is met het Evangelie. In de achterliggende jaren waren daar ook voortdurend meldingen van in de media. Kennelijk heeft het Evangelie in dat grote land, ondanks de toenemende weerstand, toch een weg gevonden. De Heilige Geest gaat zo Zijn stille weg door deze wereld. Laten we hopen dat de staatmacht niet in staat is om deze ontwikkeling te beëindigen. Trouwens ook in Rusland, ooit een atheïstisch land, zien we vergelijkbare ontwikkelingen. Zelfs iemand als Poetin is lid geworden van de Russisch Orthodoxe kerk. Van communist naar kerkganger, het kan dus verkeren. We zullen zien hoe de ontwikkeling in Azië zal gaan in de komende eeuw.
Een ander land wat opvalt is India. Daar blijkt het overgrote deel van de mensen helaas nog nooit van het Evangelie gehoord te hebben. Ruim 1 miljard mensen leeft daar zonder de boodschap van de enige Verlosser ooit gehoord te hebben. Uiteraard zijn er wel hier en daar mensen die in dit grote land Gods Woord mogen brengen, maar het is op het geheel maar gering. Bovendien wordt de sfeer voor de verspreiding van de goede boodschap ook steeds moeilijker. Dat geldt trouwens ook voor de vele islamitische landen. Ook daar is verspreiding van het Evangelie niet eenvoudig, soms zelf onmogelijk. In een land als Saoedi-Arabië wordt openlijke verkondiging van het Evangelie niet toegestaan. De kerk is in dat land vrijwel geheel ondergronds en islamieten die overgaan naar het christendom leiden veelal een verborgen leven. De staat verbiedt ook verandering van godsdienst. De vrijheid van godsdienst is in veel islamitische landen een dode letter.
Hoe echter wordt de goede boodschap in dergelijke landen verbreid? Deels kan dat natuurlijk via internet. Vandaag de dag maken we ook in ons land de waarde van de digitale media voor de kerk mee. Het is in deze landen niet anders. Daarnaast zijn er echter ook allerlei, vaak verborgen netwerken, van mensen die in die landen werken. Ze proberen dan om contact te leggen met de mensen van het land en zo iets van de goede boodschap door te geven. Dat is niet altijd eenvoudig. Het moet ook vaak in stilte geschieden, maar het is zeker opvallend hoe in sommigen landen hele netwerken zijn van christenen die anderen in contact brengen met het goede Woord van God. De Heilige Geest gaat om stille wijze en vaak onbegrijpelijke wijze Zijn weg door deze wereld. Op de jongste dag zal blijken waar en hoe Hij heeft gewerkt. We zullen er nog verwonderd van staan. God immers is een God van wonderen, ook vandaag.